settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je kristjan, ki odpada/je odpadel od Boga, kljub temu odrešen?

Odgovor


O tem vprašanju ljudje neumorno razpravljajo že stoletja. Besede odpad/odpadništvo/odpasti najdemo zlasti v Stari zavezi, v povezavi z Izraelom. Judje so bili Božje izvoljeno ljudstvo, vendar so Bogu vedno znova obrnili hrbet in zavrgli njegovo besedo (Jeremija 8,9). S tem so ga razžalili. Odnos z njim so vsakič obnovili tako, da so opravili daritve za greh – torej vedno znova. Kristjani pa smo izkoristili popolno žrtveno daritev, ki jo je enkrat za vselej opravil Kristus, zato ne potrebujemo nobenih daritev več. Za naše odrešenje je poskrbel sam Bog (2 Korinčanom 5,21). In ker smo rešeni po njem, resničen kristjan ne more tako globoko zdrsniti v odpad, da se ne bi mogel več vrniti.

Res je, da kristjani grešimo (1 Janez 1,8) – ne sme pa greh krščanskega življenja povsem zaznamovati. Kristjani smo nove stvaritve (2 Korinčanom 5,17). V sebi imamo Svetega Duha, ki daje dober sad (Galačanom 5,22–23). Krščansko življenje bi moralo biti spremenjeno življenje. Drži, da je kristjanom odpuščeno, naj še tolikokrat zgrešijo. Hkrati pa velja, da bi moral kristjan v svoji čedalje večji podobnosti Kristusu napredovati tudi v svetosti življenja. Če kdo pravi, da je kristjan, živi pa povsem drugače, lahko o njem upravičeno dvomimo. Da, pravi kristjan, ki začasno zapade nazaj v greh, je še vedno odrešen. Obenem pa človek, ki ga v življenju obvladuje greh, ni resničen kristjan.

Kako pa je s človekom, ki Kristusa zanika? Sveto pismo pravi, da človek, ki Kristusa zanika, Kristusa pravzaprav sploh ni resnično poznal: »Odšli so od nas, a niso bili od nas. Ko bi namreč bili od nas, bi ostali z nami, a niso, da bi se razkrilo, da niso vsi od nas.« (1 Janez 2,19) Kdor zavrne Kristusa in veri obrne hrbet, s tem pokaže, da Kristusu sploh nikoli ni pripadal. Kdor pripada Kristusu, z njim ostane. Če se kdo odpove veri, to pomeni, da sploh nikoli ni veroval. »Zanesljiva je tale beseda: Če smo z njim umrli, bomo z njim tudi zaživeli. Če z njim vztrajamo, bomo z njim tudi zakraljevali. Če pa ga bomo zatajili, bo tudi on nas zatajil. Če se mi izneverimo, on ostane zvest, kajti sebe ne more zatajiti.« (2 Timotej 2,11–13)

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je kristjan, ki odpada/je odpadel od Boga, kljub temu odrešen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries