settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je lahko kristjan obseden z demoni? Ali je lahko kristjan demoniziran?

Odgovor


Čeprav Sveto pismo ne navaja izrecno, ali je lahko kristjan obseden z demonom, s tem povezane svetopisemske vrstice razločno pojasnjujejo, da kristjani ne morejo biti obsedeni z demoni. Obstaja jasna razlika med tem, da je nekdo obseden z demonom, in med tem, da demon nanj pritiska ali vpliva. Obsedenost z demonom pomeni, da ima demon neposreden/popoln nadzor nad mislimi oz. dejanji človeka (Evangelij po Mateju 17,14–18; Evangelij po Luku 4,33–35; 8,27–33). Pritisk ali vpliv demona pomeni, da demon ali demoni človeka duhovno napadajo oz. ga spodbujajo h grešnemu vedenju. Bodite pozorni na to, da v vseh novozaveznih odlomkih, ki govorijo o duhovnih bojih, ni navodil o izganjanju demona iz kristjana (Pismo Efežanom 6,10–18). Kristjanom se naroča, naj se uprejo hudiču (Jakobovo pismo 4,7; Prvo Petrovo pismo 5,8–9), in ne, naj ga izženejo.

V kristjanih prebiva Sveti Duh (Pismo Rimljanom 8,9–11; Prvo pismo Korinčanom 3,16; 6,19). Prav gotovo Sveti Duh ne bi dovolil, da demon obsede istega človeka, v katerem prebiva sam. Ni mogoče misliti, da bi Bog dovolil, da bi bil eden izmed njegovih otrok, ki jih je odkupil s Kristusovo krvjo (Prvo Petrovo pismo 1,18–19) in iz njih naredil novo stvaritev (Drugo pismo Korinčanom 5,17), obseden z demonom, ki bi ga nadzoroval. Da, kot kristjani se bojujemo s hudičem in njegovimi demoni, vendar ne iz sebe. Apostol Janez pravi: »Otroci, vi ste od Boga in ste jih premagali, ker je tisti, ki je v vas, večji od onega v svetu« (Prvo Janezovo pismo 4,4). Kdo je tisti, ki je v nas? Sveti Duh. Kdo je tisti, ki je v svetu? Hudič in njegovi demoni. Zato je kristjan premagal svet demonov in svetopisemsko ne moremo zagovarjati, da bi bil lahko kristjan obseden z demoni.

Kljub močnim svetopisemskim dokazom, da kristjan ne more biti obseden z demoni, nekateri svetopisemski učitelji uporabljajo izraz »demonizacija«, ki pomeni, da ima demon nadzor nad kristjanom. Ponavadi je opis demonizacije skoraj enak opisu obsedenosti z demoni. Zato se pojavi enako vprašanje. Sprememba izraza ne spremeni dejstva, da demon ne more naseliti kristjana oz. da ne more imeti popolnega nadzora nad kristjanom. Kristjani lahko dejansko čutijo vpliv in pritisk demonov, v to ne dvomimo, vendar preprosto ni svetopisemsko reči, da je lahko kristjan obseden z demonom ali demoniziran [navdan z demonom].

Mnogi zagovarjajo pojem demonizacije iz osebne izkušnje, ko so videli nekoga, ki je bil »zagotovo« kristjan in je kazal dokaze, da ga nadzira demon. Vendar je bistvenega pomena, da ne dovolimo osebnim izkušnjam, da vplivajo na našo razlago Svetega pisma. Svoje osebne izkušnje moramo prečistiti z resnico Svetega pisma (Drugo pismo Timoteju 3,16–17). Če vidimo nekoga, za katerega smo mislili, da je kristjan, da kaže znake obsedenosti z demonom, se moramo vprašati o pristnosti njegove vere. To ne sme povzročiti spremembe našega stališča o tem, ali je lahko kristjan obseden z demonom/demoniziran. Morda je ta človek resnično kristjan, a je pod hudim pritiskom demonov oz. trpi zaradi hudih psiholoških težav. Vendar naj ponovimo: naše izkušnje morajo prestati test Svetega pisma, ne obratno.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je lahko kristjan obseden z demoni? Ali je lahko kristjan demoniziran?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries