settings icon
share icon
Vprašanje

Ali naj kristjan telovadi? Kaj pravi Sveto pismo o zdravju?

Odgovor


Kot velja za mnoge stvari v življenju, obstajajo skrajnosti tudi na področju telovadbe. Nekateri ljudje se osredotočijo samo na duhovnost in zanemarijo svoje fizično telo. Drugi posvetijo toliko pozornosti obliki in stanju svojega fizičnega telesa, da zanemarijo duhovno rast in zrelost. Nobena teh skrajnosti ne kaže svetopisemskega ravnotežja. Prvo pismo Timoteju 4,8 nam pravi: »Urjenje telesa namreč le malo koristi, prava pobožnost pa je koristna v vsem, ker obljublja življenje, sedanje in prihodnje.« Bodite pozorni, da vrstica ne zanika potrebe po telovadbi. Pravi, da je telovadba dragocena, vendar postavlja telovadbo na pravo mesto, rekoč, da ima prava pobožnost večjo vrednost.

Apostol Pavel tudi omenja fizično urjenje, ko ponazori duhovno resnico v Prvem pismu Korinčanom 9,24–27. Krščansko življenje primerja s tekmo, v kateri tekmujemo, da bi »dobili nagrado«. Toda nagrada, ki jo iščemo, je večni venec, ki se ne bo umazal in ne bo obledel. Pavel pravi v Drugem pismu Timoteju 2,5: »Tekmovalec ne dobi venca, če ne tekmuje po pravilih.« Pavel ponovno uporabi primerjavo s športom v Drugem pismu Timoteju 4,7: »Dober boj sem izbojeval, tek dokončal, vero ohranil.« Čeprav se te vrstice ne osredotočajo na fizično urjenje, dejstvo, da Pavel uporablja športne izraze, da bi nas učil duhovnih resnic, kaže, da je Pavel gledal na telesno urjenje in celo tekmovanje v pozitivni luči. Smo tako telesna kot duhovna bitja. Čeprav je duhovni vidik našega bivanja, svetopisemsko rečeno, pomembnejši, ne smemo zanemarjati niti duhovnih niti telesnih vidikov svojega zdravja.

Tako je jasno, da ni nič narobe, če kristjan telovadi. Pravzaprav Sveto pismo jasno pove, da moramo dobro skrbeti za svoje telo (Prvo pismo Korinčanom 6,19–20). Obenem pa Sveto pismo svari pred nečimrnostjo (Prva Samuelova knjiga 16,7; Pregovori 31,30; Prvo Petrovo pismo 3,3–4). Naš cilj telovadbe naj ne bi bil izboljšanje kakovosti svojega telesa, da bi nas drugi ljudje opazili in nas občudovali. Cilj telovadbe naj bi bil, da bi izboljšali svoje telesno zdravje, da bi imeli več telesne energije, ki jo lahko posvetimo duhovnim ciljem.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali naj kristjan telovadi? Kaj pravi Sveto pismo o zdravju?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries