settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšni so koraki do odrešitve?

Odgovor


Mnogi ljudje iščejo »korake do odrešitve«. Ljudem so všeč navodila s petimi koraki, ki jih bodo, če jih bodo upoštevali, pripeljali do odrešitve. Primer tega je islam s svojimi petimi stebri. Pri islamu je tako, da če bodo verniki ubogali pet stebrov, bodo odrešeni. Ker je zamisel o procesu korak za korakom do odrešitve privlačna, mnogi lažni učitelji naredijo to napako, da predstavijo odrešitev kot rezultat procesa korak za korakom. Katolicizem ima sedem zakramentov. Različne zmotne »krščanske« denominacije dodajajo krst, moralnost, obrede in običaje, govorjenje v jezikih itd. kot korake do odrešitve. Toda Sveto pismo predstavlja samo en korak do odrešitve. Ko je ječar v Filipih vprašal Pavla: »Kaj naj storim, da se rešim?« je Pavel odgovoril: »Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš« (Apostolska dela 16,30‒31).

Vera v Jezusa Kristusa kot Gospoda in Odrešenika je edini »korak« do odrešitve. Sporočilo Svetega pisma je povsem jasno, Bog suvereno in nadnaravno spreobrača grešnike. Vsi smo grešili proti Bogu (Pismo Rimljanom 3,23). Zaradi svojega greha si zaslužimo večno ločenost od Boga (Pismo Rimljanom 6,23). Zaradi svoje ljubezni do nas (Evangelij po Janezu 3,16) je Bog prevzel človeško podobo in umrl namesto nas ter tako vzel nase kazen, ki si jo zaslužimo mi (Pismo Rimljanom 5,8; Drugo pismo Korinčanom 5,21). Bog obljublja odpuščanje grehov in večno življenje v nebesih vsem, ki voljno sprejmejo, z milostjo po veri, Jezusa Kristusa za Gospoda in Odrešenika (Evangelij po Janezu 1,12; 3,16; 5,24; Apostolska dela 16,31).

Pri odrešitvi ne gre za to, da bi morali slediti določenim korakom, da bi si zaslužili odrešitev. Nihče ne more storiti prav ničesar, da bi dosegel odrešitev. Da, kristjani se bodo v poslušnosti Kristusu dali krstiti. Da, kristjani bodo javno priznali Kristusa kot Odrešenika in Gospoda. Da, kristjani se bodo odvrnili od greha. Da, kristjani bodo predali svoje življenje poslušnosti Bogu. Vendar to niso koraki do odrešitve. To so rezultati odrešitve. Zaradi svojega greha ne moremo nikakor zaslužiti odrešitve. Lahko bi sledili 1000 korakom, a še vedno ne bi bilo dovolj. Zato je moral Jezus umreti namesto nas. Nikakor ne moremo Bogu plačati svojega dolga zaradi greha niti se ne moremo sami očistiti greha. Samo Bog je lahko dosegel našo odrešitev in jo tudi je. Bog sam je v Kristusu izpolnil »korake« in tako spreobrne in odreši tiste, ki jih kliče k sebi in ki sprejmejo odrešitev, ki jo doseže v njih.

Pri odrešitvi in odpuščanju grehov ne gre za sledenje korakom. Gre za to, da se z veseljem predaš Kristusu kot Odrešeniku in Gospodu, po veri verjameš, da je storil vse delo za nas. Bog doseže tisti korak v nas – ko sprejmeš Jezusa Kristusa za Gospoda in Odrešenika ter iskreno zaupaš samo njemu kot edini poti odrešitve. Da nam celo brezplačen dar vere, da verjamemo (Pismo Efežanom 2,8‒9). Po tem se krščanska vera razlikuje od vseh drugih svetovnih religij, saj ima vsaka druga seznam korakov, ki jim moraš slediti, da bi si zaslužil odrešitev. Krščanska vera spoznava, da je Bog v Kristusu in Svetem Duhu že izpolnil vse korake, vključno s tem, da nam je milostno dal vero, da verujemo vanj.

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšni so koraki do odrešitve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries