settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj Sveto pismo pravi o koncu sveta?

Odgovor


Dogodek, ki ga običajno imenujemo »konec sveta«, je opisan v Drugem Petrovem pismu 3,10: »Prišel pa bo Gospodov dan kakor tat. Tedaj bo nebo s hrumom prešlo, prvine se bodo v ognju razkrojile, zemlja in dela na njej pa bodo razkrita.« To je vrhunec vrste dogodkov, imenovane »Gospodov dan« – časa, ko bo Bog posegel v človeško zgodovino, da bi sodil. Takrat bo Bog uničil vse, kar je ustvaril – »nebo in zemljo« (1 Mojzes 1).

Večina biblicistov meni, da se bo to zgodilo ob koncu tisočletnega obdobja, tako imenovanega milenija. V teh tisočih letih bo Kristus vladal na zemlji kot kralj v Jeruzalemu, na Davidovem prestolu (Luka 1,32–33). Vladal bo v miru, toda z »železno palico« (Razodetje 19,15). Ob koncu tisočletnega obdobja bo satan izpuščen, znova premagan in nato vržen v ognjeno jezero (Razodetje 20,7–10). Po končni Božji sodbi bo nastopil konec sveta, kakor je opisan v Drugem Petrovem pismu 3,10. Sveto pismo ta dogodek omeni večkrat.

Prvič, dogodek bo imel kataklizmične razsežnosti. »Nebo«, če ga razumemo kot fizično vesolje – zvezde, planeti in galaksije – bo prešlo. Vsa materija, iz katere je vesolje, se bo razkrojila, nebo bo zaplamenelo, prvine se bodo razžarjene topile (2 Peter 3,11–12). Ta dogodek bo zelo hrupen; v različicah prevodov Svetega pisma je opisan kot hrum, ropot, pokanje (3,10). Ne bo dvoma o tem, kaj se dogaja. Dogajanje bodo vsi videli in slišali, saj Pismo pravi tudi, da bodo »zemlja in dela na njej [...] razkrita«.

Bog bo ustvaril »novo nebo in novo zemljo« (Razodetje 21,1), kjer bo tudi »novi Jeruzalem« (v. 2), glavno mesto nebes, kraj popolne svetosti, ki bo iz nebes prišel na novo zemljo. V tem mestu bodo večno živeli sveti – tisti, katerih ime je vpisano v »knjigo življenja Jagnjeta« (Razodetje 13,8). Peter o tem novem stvarstvu pravi, da tam »biva pravičnost« (2 Peter 3,13).

Najpomembnejši vidik Petrovega opisa tistega dne je morda to, kar Peter pravi v vrsticah 11–12: »Kako prav je torej, da živite sveto in res pobožno, če se bo vse to razkrojilo, da čakate in pospešujete prihod Božjega dne, zaradi katerega bo nebo zaplamenelo in prešlo in se bodo prvine razžarjene topile.« Kristjani vemo, kaj se bo zgodilo, zato bi morali živeti tako, da to razumevanje odražamo s svojim življenjem. Tukajšnje življenje mineva; misliti moramo na prihodnje novo nebo in novo zemljo. Naše »sveto in pobožno« življenje bi moralo biti torej pričevanje za vse, ki ne poznajo Odrešenika, in morali bi jim o njem govoriti; le tako bodo lahko tudi oni pobegnili pred strašno usodo, ki čaka tiste, ki ga zavračajo. Željno pričakujemo »iz nebes njegovega Sina. Tega je obudil od mrtvih, Jezusa, ki nas rešuje pred prihodnjo jezo.« (1 Tesaloničanom 1,10)

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj Sveto pismo pravi o koncu sveta?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries