settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj se zgodi ob končni sodbi?

Odgovor


O končni sodbi moramo najprej vedeti to, da se ji ni mogoče izogniti. Ne glede na to, kako si razlagamo preroštvo o poslednjem času, Pismo pravi: »Kakor je ljudem določeno enkrat umreti, nato [pride sodba.]« (Hebrejcem 9,27) Vsi bomo prišli pred svojega Stvarnika. Apostol Janez je opisal nekatere podrobnosti končne sodbe: »Zatem sem videl velik bel prestol in njega, ki je sedèl na njem. Zemlja in nebo sta pobegnila izpred njegovega obličja in zanju ni bilo prostora. Nato sem videl umrle, velike in majhne, kako stojijo pred prestolom. In odprle so se knjige. Odprla pa se je tudi druga knjiga: knjiga življenja. Umrli so bili sojeni po tem, kar je bilo napisano v knjigah, po svojih delih. Morje je vrnilo mrtve, ki so bili v njem. Tudi smrt in podzemlje sta vrnila mrtve, ki sta jih hranila. In vsak je bil sojen po svojih delih. Nato sta bila smrt in podzemlje vržena v ognjeno jezero. To je druga smrt, ognjeno jezero. In če koga niso našli zapisanega v knjigi življenja, je bil vržen v ognjeno jezero.« (Razodetje 20,11–14)

Ta izjemni odlomek nas seznani s končno sodbo – s koncem človeške zgodovine in začetkom stanja večnosti. Zagotovo vemo, da pri našem sojenju ne bo napak, saj nam bo sodil popolni Bog (Matej 5,48; 1 Janez 1,5). To se bo odražalo v več neizpodbitnih dejstvih. Prvič, Bog bo popolno pravičen in pošten (Apostolska dela 10,34; Galačanom 3,28). Drugič, Boga ne bo mogoče prevarati (Galačanom 6,7). Tretjič, Bog ne bo pod vplivom predsodkov, izgovorov ali laži (Luka 14,16–24).

Sodil bo Božji Sin Jezus Kristus (Janez 5,22). Vse neverujoče bo sodil z »velikega belega prestola« in bodo kaznovani glede na dela, ki so jih storili. Sveto pismo jasno pravi, da si neverujoči nakopavajo Božjo jezo in da bo Bog vsakomur povrnil po njegovih delih (Rimljanom 2,5–6). (Sojeni bodo tudi verujoči, in sicer na drugem sojenju, imenovanem »Božji/Kristusov sodni stol« (Rimljanom 14,10). A njim je bila pripisana Kristusova pravičnost in njihova imena so zapisana v knjigi življenja, zato ne bodo kaznovani po svojih delih, ampak nagrajeni.) Ob poslednji sodbi bo usoda neodrešenih v rokah vsevednega Boga, ki bo vsakogar sodil glede na stanje njegove duše.

Zaenkrat je naša usoda še v naših rokah. Potovanje naše duše pa se bo končalo bodisi v večnih nebesih bodisi v večnem peklu (Matej 25,46). Odločiti se moramo, ali bomo sprejeli ali zavrnili Kristusovo žrtev namesto nas – in sicer se moramo o tem odločiti še pred koncem svojega fizičnega življenja na tej zemlji. Po smrti si ne moremo več premisliti; pred Božjim prestolom bo vse »razgaljeno in odkrito« (Hebrejcem 4,13). V Pismu Rimljanom 2,6 beremo, da bo Bog »vsakemu povrnil po njegovih delih«.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj se zgodi ob končni sodbi?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries