settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je klavzula filioque?

Odgovor


Klavzula filioque je predstavljala in je še vedno spor v cerkvi glede narave Svetega Duha. Vprašanje je: »Iz koga je izšel Sveti Duh, iz Očeta ali iz Očeta in Sina?« Beseda filioque v latinščini pomeni ›in Sina‹. Klavzula filioque se imenuje, ker je bila besedna zveza »in sina« dodana Nicejski veroizpovedi, da bi potrdili, da je Sveti Duh izšel iz Očeta »in Sina«. Glede tega je bilo toliko prerekanja, da je leta 1054 pripeljalo do razkola med Rimskokatoliško cerkvijo in Vzhodno pravoslavno cerkvijo. Ti cerkvi se še vedno ne strinjata glede klavzule filioque.

Evangelij po Janezu 14,26 pravi: »Tolažnik pa, Sveti Duh, ki ga bo Oče poslal v mojem imenu …« Evangelij po Janezu 15,26 pravi: »Ko pa pride Tolažnik, ki vam ga bom poslal od Očeta, Duh resnice, ki izhaja od Očeta, bo on pričeval o meni.« Gl. tudi Evangelij po Janezu 14,16 in Pismo Filipljanom 1,19. Zdi se, da te vrstice kažejo, da sta Duha poslala oba, Oče in Sin. Bistvena zadeva v klavzuli filioque je želja, da bi potrdili božanskost Svetega Duha. Sveto pismo jasno uči, da je Sveti Duh Bog (Apostolska dela 5,3–4). Tisti, ki nasprotujejo klavzuli filioque, se s tem ne strinjajo, saj verjamejo, da ker Sveti Duh izhaja iz Očeta in Sina, je torej »podrejen« Očetu in Sinu. Tisti, ki podpirajo klavzulo filioque, trdijo, da to, da Sveti Duh izhaja iz Očeta in Sina, ne vpliva negativno na doktrino, da je Sveti Duh prav tako Bog kot Oče in Sin (troedini Bog).

Spor glede klavzule filioque verjetno vključuje vidik Božje osebe, ki ga ne bomo mogli nikoli popolnoma doumeti. Bog, ki je neskončno bitje, je navsezadnje nedoumljiv našemu omejenemu človeškemu umu. Sveti Duh je Bog in poslal ga je Bog kot »nadomestilo« za Jezusa Kristusa tukaj na zemlji. Na vprašanje, ali je Svetega Duha poslal Oče ali Oče in Sin, verjetno ne moremo dokončno odgovoriti niti ni treba, da nanj odgovorimo. Dokler trdimo, da je Bog nepovzročeni, osebni Stvarnik vesolja, ki večno obstaja v treh enakovrednih, enako večnih osebah, Očetu, Sinu in Svetem Duhu (troedini Bog), je mnenje o klavzuli filioque nepomembno.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je klavzula filioque?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries