settings icon
share icon
Vprašanje

Kje naj začnem brati Sveto pismo?

Odgovor


Za začetek je pomembno vedeti, da Sveto pismo ni navadna knjiga, ki bi jo zlahka prebrali od začetka do konca. Pravzaprav je knjižnica ali zbirka knjig, ki so jo napisali različni pisci v več kot 1500 letih. Martin Luther je rekel, da je Sveto pismo »Kristusova zibelka«, kajti vsa svetopisemska zgodovina in preroštva nas navsezadnje usmerjajo k Jezusu. Zato naj bi vedno začeli brati Sveto pismo v evangelijih. Evangelij po Marku je kratek in se hitro bere ter je dober za začetek. Potem lahko nadaljujete z Evangelijem po Janezu, ki se osredotoča na stvari, ki jih je Jezus trdil o sebi. Marko nam pove, kaj je Jezus delal, medtem ko nam Janez govori, kaj je Jezus rekel in kdo je bil. Evangelij po Janezu vsebuje nekaj najpreprostejših in najjasnejših odlomkov, a tudi nekaj najglobljih in globokoumnih. Branje Evangelijev (po Mateju, Marku, Luku in Janezu) vas bo seznanilo z Jezusovim življenjem in delovanjem. Razumeli boste, da je on edini Odrešenik, ki ga obupno potrebujete, da vam odpusti grehe in vas spravi z Bogom.

Zatem preberite nekaj Pisem (Rimljanom, Efežanom, Filipljanom). Učijo nas, kaj pomeni biti odrešen, oproščen, odkupljen in da so nam odpuščeni grehi po Božji milosti v veri v Kristusa. Učijo nas, kako naj potem živimo združeni z drugimi verujočimi, tako da prinašamo čast Bogu kot tujci in popotniki na tem zlobnem svetu. Ko začnete brati Staro zavezo, začnite s Prvo Mojzesovo knjigo. Govori o tem, kako je Bog ustvaril svet in kako je človeštvo zapadlo v greh ter kako je ta padec vplival na svet. Druga, Tretja, Četrta in Peta Mojzesova knjiga so težje, zato se ne poglabljajte preveč v podrobnosti. Raje jih preberite, da dobite širšo sliko o Božji zavezni milosti za njegovo izbrano ljudstvo. Preberite knjige od Jozueta do Prve in Druge Kroniške knjige, da se dobro poučite o Izraelovi zgodovini v obljubljeni deželi. Ko boste prebirali Psalme in knjige do Visoke pesmi, boste dobili dober občutek za hebrejsko poezijo in literaturo o modrosti. Tudi preroške knjige, od Izaija do Malahija, je ponekod težko razumeti. Zapomnite si, da je ključ razumevanja Svetega pisma, da prosite Boga za modrost, uvid in razsvetljenje (Jakobovo pismo 1,5). Bog je avtor Svetega pisma in želi, da razumete njegovo besedo.

Pomembno je vedeti, da obstajajo nujni predpogoji za razumevanje Svetega pisma.
Ali ste odrešeni po veri v Jezusa Kristusa (Prvo pismo Korinčanom 2,14–16)?
Ali čutite lakoto po Božji besedi (Prvo Petrovo pismo 2,2)?
Ali vztrajno preiskujete Božjo besedo (Apostolska dela 17,11)?

Če ste pritrdilno odgovorili na ta tri vprašanja, ste lahko prepričani, da bo Bog blagoslovil vaša prizadevanja, da bi ga bolj spoznali, ljubili in mu služili, ko preučujete njegovo besedo. Če niste kristjan – to je če še niste odrešeni samo po Božji milosti, samo v veri, samo v Kristusu, in torej v vas ne prebiva Sveti Duh –, se vam bo zdelo nemogoče razumeti pomen Svetega pisma. Resnice v Svetem pismu so skrite pred tistimi, ki niso duhovno na novo rojeni od zgoraj po veri v Kristusa, a so življenje tistim, ki verujejo (Prvo pismo Korinčanom 2,13–14; Evangelij po Janezu 6,63).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kje naj začnem brati Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries