settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je ustvaril Boga? Od kod je Bog prišel?

Odgovor


Skupni argument ateistov in skeptikov je, da če vse reči potrebujejo svoj vzrok, potem mora tudi Bog imeti vzrok. Rezultat tega naj bi bil, da če je Bog potreboval vzrok, potem Bog ni Bog (in če Bog ni Bog, potemtakem seveda Bog ne obstaja). To je v bistvu malce bolj sofisticiran način vprašanja "Kdo je naredil Boga?" Vsi vemo, da nekaj ne more priti iz ničesar. Torej, če Bog je "nekaj" potem mora gotovo imeti svoj vzrok, kajne?

To vprašanje je zapleteno, saj se prikrade v lažni predpostavki, da Bog prihaja "od nekod" in potem vpraša, kaj bi ta "od nekod" lahko bil. Odgovor je v bistvu to, da vprašanje niti nima smisla. Je tako, kot da bi nekdo vprašal, "kakšen vonj imam modra?" Modra ni v kategoriji stvari, ki imajo vonj, torej je vprašanje napačno. Na isti način Bog ni in ne more biti v kategoriji reči, ki so ustvarjene ali povzročene. Bog je neustvarjeno in nepovzročeno Bitje, On preprosto "je".

Kako to vemo? Iz nič, nič ne pride. Torej, če kadarkoli v času nič ne bi obstajalo, potem nič nikoli ne bi bilo zmočno priti v obstoj. Torej, ker nikoli ni moralo biti odsotnosti stvarstva oziroma popolnoma ničesar, je nekaj od vedno moralo obstajati. Ker je čas bil ustvarjen v začetku stvarstva (veliki pok), je torej ta nujnost nečesa morala biti nematerialna, nečasovna, neustvarjena, večna. Tej entiteti pravimo Bog. Bog je neustvarjeno bitje, ki je dal vzrok za nastanek vsega, kar je začelo obstajati. Bog je neustvarjen, torej večen, Stvarnik, ki je ustvaril vesolje in vse kar je v njem.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo je ustvaril Boga? Od kod je Bog prišel?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries