Kdo je satan?


Vprašanje: Kdo je satan?

Odgovor:
Prepričanja ljudi o satanu [hudiču] segajo od neumnih do abstraktnih – od majhnega rdečega možička z rogovi, ki ti sedi na ramenu in te nagovarja h grehu, do izraza, ki se uporablja za opis poosebljenja zla. Sveto pismo pa nam daje jasno sliko, kdo je satan in kako vpliva na naše življenje. Preprosto povedano Sveto pismo definira satana kot angelsko bitje, ki je padlo s svojega položaja v nebesih zaradi greha in zdaj popolnoma nasprotuje Bogu ter dela vse, kar je v njegovi moči, da bi pokvarilo Božje načrte.

Satan je bil ustvarjen kot svet angel. Izaija 14,12 verjetno navaja satanovo ime pred padcem kot Lucifer. Ezekiel 28,12–14 opisuje satana, da je bil ustvarjen kot kerub, najvišji ustvarjeni angel. Postal je prevzeten zaradi svoje lepote in položaja ter se odločil, da želi sedeti na prestolu, višjem od Božjega (Izaija 14,13–14; Ezekiel 28,15; Prvo pismo Timoteju 3,6). Satanova prevzetnost je vodila v njegov padec. Bodite pozorni na mnoge izjave »se bom« v odlomku Izaija 14,12–15. Zaradi greha je Bog izgnal satana iz nebes.

Satan je postal vladar/bog tega sveta in poglavar oblasti zraka (Evangelij po Janezu 12,31; Drugo pismo Korinčanom 4,4; Pismo Efežanom 2,2). Je obtoževalec (Razodetje 12,10), skušnjavec (Evangelij po Mateju 4,3; Prvo pismo Tesaloničanom 3,5) in zapeljevalec (Prva Mojzesova knjiga 3; Drugo pismo Korinčanom 4,4; Razodetje 20,3). Že njegovo ime pomeni »nasprotnik« oz. »tisti, ki nasprotuje«. Drug njegov naziv, hudič, pomeni ›obrekljivec‹.

Čeprav je bil vržen iz nebes, bi še vedno rad povzdignil svoj prestol nad Božjega. Nasprotuje vsemu, kar dela Bog, v upanju, da bo pridobil čaščenje sveta in spodbudil nasprotovanje Božjemu kraljestvu. Satan je najvišji vir izza vsakega napačnega kulta in svetovne religije. Satan bo storil karkoli in vse v svoji moči, da bo nasprotoval Bogu in tistim, ki hodijo za Bogom. Vendar je satanova usoda zapečatena – večnost v ognjenem jezeru (Razodetje 20,10).

English
Povratek na slovensko domačo stran
Kdo je satan?

Ugotovite, kako ...

Preživite večnost z BogomSprejmite odpuščanje z Bogom