settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je lahko odrešen? Ali je lahko kdo odrešen?

Odgovor


Jezus je jasno učil v Evangeliju po Janezu 3,16, da bo odrešil vsakogar, ki veruje vanj: »Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.« Ta »nihče« vključuje vse ljudi na svetu, ki z milostjo po veri zaupajo samo v Kristusa za odpuščanje grehov in večno življenje.

Sveto pismo pravi, da če bi odrešitev temeljila na naših lastnih prizadevanjih, ne bi bil nihče odrešen: »saj so vsi grešili in so brez Božje slave« (Pismo Rimljanom 3,23). Psalm 143,2 dodaja: »saj ni nihče, ki živi, pravičen pred tabo.« Pismo Rimljanom 3,10 potrjuje: »Ni pravičnega, niti enega.«

Sami sebe ne moremo odrešiti. Pač pa smo odrešeni, ko verujemo v Jezusa Kristusa. Pismo Efežanom 2,8–9 uči: »Z milostjo ste namreč odrešeni po veri, in to ni iz vas, ampak je Božji dar. Niste odrešeni iz del, da se ne bi kdo hvalil.« Odrešeni smo po Božji milosti in milosti si po definiciji ne moremo zaslužiti. Ne zaslužimo si odrešitve; preprosto sprejmemo jo po veri. In sama vera, da verujemo v Kristusa in ga sprejmemo, je sama po sebi dar od Boga. Odrešeni grešnik popolnoma ničesar ne prispeva k svoji odrešitvi.

Božja milost je dovolj, da pokrije vse grehe (Pismo Rimljanom 5,20). Sveto pismo je polno primerov ljudi, ki so bili odrešeni iz zelo grešnih ozadij. Apostol Pavel je pisal kristjanom, ki so pred tem živeli v vrsti različnih stanj, vključno s spolno nemoralnostjo, z malikovalstvom, s prešuštvovanjem, homoseksualnostjo, z ropanjem, lakomnostjo, s pijanostjo itd. Toda Pavel jim pove, da so bili z odrešitvijo: »… umiti, posvečeni ste bili, opravičeni ste bili v imenu Gospoda Jezusa Kristusa in v Duhu našega Boga« (Prvo pismo Korinčanom 6,9–11).

Sam apostol Pavel je preganjal kristjane, odobraval je Štefanov uboj (Apostolska dela 8,1) in aretiral kristjane ter jih metal v ječo (Apostolska dela 8,3). Kasneje je napisal: »… čeprav sem bil prej bogokletnik, preganjalec in nasilnež. Vendar se me je usmilil, ker sem delal v neveri, iz nevednosti – in milost našega Gospoda je bila izredno bogata, z njo pa v Kristusu Jezusu vera in ljubezen. Zanesljiva je tale beseda in vredna popolnega sprejetja: Kristus Jezus je zato prišel v svet, da bi rešil grešnike, med temi pa sem prvi jaz« (Prvo pismo Timoteju 1,13–15). Bodi pozoren na to, da je Bog iz usmiljenja izvolil in izbral Pavla, da bo nanj izlil Gospodovo milost, vero in ljubezen v Kristusu Jezusu.

Vsi tisti, ki jih Bog izbere, da jih bo odrešil, so nepobožni, izdajalski uporniki. Rešil je tatu na križu samo nekaj minut pred koncem življenja (Evangelij po Luku 23,42–43), preganjalca cerkve (Pavla), ribiča, ki ga je zatajil (Petra), rimskega vojaka in njegovo družino (Apostolska dela 10), pobeglega sužnja (Onezima v Pismu Filemonu) in mnoge druge. Nikogar ni, ki ga Bog ne bi mogel rešiti (gl. Izaija 50,2). Bog je mogočen in lahko reši celo najhujše grešnike, vključno s teboj in z menoj.

Kdo je lahko odrešen? Nekaj je gotovo – lahko si ti, če pripogneš svoje koleno pred Jezusom Kristusom kot svojim osebnim Gospodom in Odrešenikom! Ali si prepričan v svojo potrebo, da se moraš spreobrniti – se odvrniti od svojega greha uporništva proti Bogu? Ali si prepričan, da je Jezus Kristus tvoje edino upanje, da se izogneš Božji pravični jezi nad tvojim grehom in si odrešen? Ali si močno želiš predati svoje življenje in živeti za Kristusovo slavo v posvečujoči moči Svetega Duha? Če je temu tako, mu povej svojo prošnjo v molitvi nekako takole.

»Bog, zavedam se, da sem grešnik in strašno potrebujem odpuščanje. Nikoli ne bi mogel zaslužiti tvoje naklonjenosti ali priti v nebesa s svojimi dobrimi deli. Odvračam se od svojega grešnega življenja uporništva proti tebi. Prav zdaj se obračam k tebi in polagam svojo vero in zaupanje samo v Jezusa Kristusa. Verjamem, da je umrl za moje grehe in vstal od mrtvih, da bi mi dal večno življenje. Prosim, odpusti mi grehe in me spremeni, da bom živel za tvojo slavo. Hvala, da si me sprejel in mi dal večno življenje.«

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo je lahko odrešen? Ali je lahko kdo odrešen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries