settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je Bog? Kaj je Bog? Kako lahko spoznamo Boga?

Odgovor


Kdo je Bog? – Dejstvo
Dejstvo o Božjem obstoju je tako očitno, skozi stvarstvo in človekovo vest, da Sveto pismo imenuje ateista »bedak« (Psalm 14,1). V skladu s tem Sveto pismo nikoli ne poskuša dokazati Božjega obstoja; pač pa predpostavlja njegov obstoj od samega začetka (Prva Mojzesova knjiga 1,1). Sveto pismo odkriva Božjo naravo, značaj in delo.

Kdo je Bog? – Definicija
Pravilno mišljenje o Bogu je izredno pomembno, saj so napačne predstave o Bogu malikovalske. V Psalmu 50,21 je Bog pograjal hudobneža s to obtožbo: »Si predstavljaš, da sem kakor ti?« Dobra kratka definicija Boga je »najvišje bitje; stvarnik in vladar vsega, kar obstaja; samoobstoječi, ki je popoln v svetosti, moči in modrosti.«

Kdo je Bog? – Njegova narava
Določene stvari o Bogu vemo samo zato, ker nam je v svojem usmiljenju blagovolil razodeti nekaj svojih lastnosti. Bog je duh, po naravi neotipljiv (Evangelij po Janezu 4,24). Bog je eno bistvo, ki obstaja v treh enako božanskih osebah – Bogu Očetu, Bogu Sinu in Bogu Svetem Duhu (Evangelij po Mateju 3,16–17). Bog je neskončen (Prvo pismo Timoteju 1,17), neprimerljiv (Druga Samuelova knjiga 7,22) in nespremenljiv (Malahija 3,6). Bog obstaja vsepovsod (Psalm 139,7–12), ve vse (Evangelij po Mateju 11,21) in ima vso moč in oblast (Pismo Efežanom 1; Razodetje 19,6).

Kdo je Bog? – Njegov značaj
Bog je pravičen (Apostolska dela 17,31), ljubeč (Pismo Efežanom 2,4–5), resničen (Evangelij po Janezu 14,6) in svet (Prvo Janezovo pismo 1,5). Bog izkazuje usmiljenje (Drugo pismo Korinčanom 1,3), milosrčnost (Pismo Rimljanom 9,15) in milost (Pismo Rimljanom 5,17). Bog obsoja greh (Psalm 5,6), a tudi daje odpuščanje (Psalm 130,4).

Kdo je Bog? – Njegovo delo
Boga lahko razumemo iz njegovih del, ker to, kar Bog dela, izhaja iz tega, kar Bog je. Bog je ustvaril svet (Prva Mojzesova knjiga 1,1; Izaija 42,5); aktivno ohranja svet (Pismo Kološanom 1,17); izvaja svoj večni načrt (Pismo Efežanom 1,11), ki vključuje odrešitev izvoljenega ljudstva pred prekletstvom greha in smrti (Pismo Rimljanom 9; Pismo Galačanom 3,13–14); pritegne svoje izvoljene h Kristusu (Evangelij po Janezu 6,44); vzgaja svoje otroke (Pismo Hebrejcem 12,6) in sodil bo svetu (Razodetje 20,11–15).

Kdo je Bog? – Odnos z njim
Bog se je utelesil v osebi Sina (Evangelij po Janezu 1,14). Božji Sin je postal sin človekov in je zato edini srednik med Bogom in človekom (Evangelij po Janezu 14,6; Prvo pismo Timoteju 2,5). Samo po Sinu imamo lahko odpuščanje grehov (Pismo Efežanom 1,3–7), spravo z Bogom (Evangelij po Janezu 15,15; Pismo Rimljanom 5,10) in večno odrešitev (Drugo pismo Timoteju 2,10). V Jezusu Kristusu »telesno biva vsa polnost božanstva« (Pismo Kološanom 2,9). Poznati Jezusa je poznati Boga.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo je Bog? Kaj je Bog? Kako lahko spoznamo Boga?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries