settings icon
share icon
Vprašanje

Kdaj/kako sprejmemo Svetega Duha?

Odgovor


Apostol Pavel je jasno učil, da sprejmemo Svetega Duha v trenutku, ko sprejmemo Jezusa Kristusa za svojega Odrešenika. Prvo pismo Korinčanom 12,13 pravi: »V enem Duhu smo bili namreč mi vsi krščeni v eno telo, naj bomo Judje ali Grki, sužnji ali svobodni, in vsi smo pili enega Duha.« Pismo Rimljanom 8,9 nam pravi, da če človek nima Svetega Duha, ne pripada Kristusu: »Vi pa niste v mesu, ampak v Duhu, če le prebiva v vas Božji Duh. In če kdo nima Kristusovega Duha, ni njegov.« Pismo Efežanom 1,13–14 nas uči, da je Sveti Duh pečat odrešitve za tiste, ki verujejo: »V njem ste tudi vi slišali besedo resnice, evangelij svojega odrešenja. Vanj ste tudi verovali in v njem prejeli pečat Svetega Duha, ki je bil obljubljen. Ta je poroštvo naše dediščine, v odkupitev ljudstva, ki si ga je Bog pridobil, v hvalo njegovega veličastva.«

Ti trije odlomki jasno govorijo, da prejmemo Svetega Duha v trenutku odrešitve. Pavel ne bi mogel reči, da smo bili vsi krščeni v enem Duhu in da smo pili enega Duha, če ne bi vsi verniki v Korintu imeli Svetega Duha. Pismo Rimljanom 8,9 to celo še močneje potrjuje, saj pravi, da če človek nima Duha, ne pripada Kristusu. Zato je dejstvo, da ima nekdo Duha, dejavnik prepoznavanja odrešitve tega človeka. Poleg tega Sveti Duh ne bi mogel biti »pečat odrešitve« (Pismo Efežanom 1,13–14), če ga ne bi prejeli v trenutku odrešitve. Mnoge vrstice zelo jasno potrjujejo, da imamo odrešitev zagotovljeno v trenutku, ko sprejmemo Kristusa za Odrešenika.

To razpravljanje se zdi sporno, ker se ta tema pogosto zameša z delovanjem Svetega Duha. Svetega Duha prejmemo oz. pride živet v nas v trenutku odrešitve. Napolnjevanje z Duhom pa je nenehen proces v krščanskem življenju. Potrdimo dejstvo, da se krst v Svetem Duhu zgodi v trenutku odrešitve, nekateri kristjani pa tega ne potrdijo . Zato se včasih zgodi, da se krst v Svetem Duhu pomotoma zamenjuje s »prejetjem Duha« kot dejanjem, ki sledi odrešitvi.

Če torej povzamemo, kako prejmemo Svetega Duha? Svetega Duha prejmemo, tako da sprejmemo Gospoda Jezusa za svojega Odrešenika (Evangelij po Janezu 3,5–6). Kdaj sprejmemo Svetega Duha? Sveti Duh začne trajno prebivati v nas v trenutku, ko začnemo verovati.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdaj/kako sprejmemo Svetega Duha?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries