settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšna so nebesa?

Odgovor


Besedo »nebesa« najdemo 276-krat samo v Novi zavezi. Sveto pismo omenja troje nebes. Prva najpogosteje omenja Stara zaveza kot »nebo« ali »obok«. To so nebesa, ki vsebujejo oblake. To je »notranji« prostor, v katerem letajo ptice (Prva Mojzesova knjiga 1,7.20b). Druga nebesa so medzvezdni/zunanji prostor, ki je prebivališče zvezd, planetov in drugih nebesnih teles (Prva Mojzesova knjiga 1,14–18; Psalm 19,2).

Tretja nebesa, katerih trenutna lokacija ni razodeta, so Božje prebivališče. Apostol Pavel je bil »vzet do tretjih nebes«, vendar mu je bilo prepovedano, da bi razodel, kaj je tam izkusil (Drugo pismo Korinčanom 12,1–9). Jezus je obljubil, da bo pripravil prostor za prave kristjane v nebesih (Evangelij po Janezu 14,2). Nebesa so tudi cilj starozaveznih svetih, ki so umrli v zaupanju v Božjo obljubo, da bo poslal Odrešenika (Pismo Efežanom 4,8). Kdorkoli začne verovati v Kristusa, ne bo nikoli pogubljen, ampak bo imel večno življenje v teh nebesih (Evangelij po Janezu 3,16). Ta nebesa, kot so opisana v Svetem pismu, so resnični, fizični kraj.

Apostol Janez je imel ta privilegij, da je videl nebeško mesto in poročal o njem (Razodetje 21,10–27). Janez je bil priča, da imajo ta nebesa (nova zemlja) »Božje veličastvo« (Razodetje 21,11), sámo prisotnost Boga. Ker nebesa nimajo noči in je Gospod sam luč, sonce in luna nista več potrebna (Razodetje 22,5).

Mesto je napolnjeno s sijajem dragocenih kamnov in kristalnega jaspisa. Nebesa imajo dvanajst vrat (Razodetje 21,12) in dvanajst temeljnih kamnov (Razodetje 21,14). Raj edenskega vrta je obnovljen in celo presežen: reka žive vode teče prosto in drevo življenja je ponovno dostopno, vsak mesec daje sad in ima liste, ki so »zdravilo narodom« (Razodetje 22,1–2). Ne glede na to, kako spretno je Janez opisal nebesa, resničnost nebes presega sposobnost minljivega človeka, da bi jo opisal (Prvo pismo Korinčanom 2,9).

Nebesa so kraj, ki vsebuje »nič več«. Tam ne bo nič več solz, nič več bolečine, nič več žalovanja (Razodetje 21,4). Tam ne bo več ločitve, ker bo smrt premagana (Razodetje 20,6). Najboljša stvar o nebesih je prisotnost našega Gospoda in Odrešenika (Prvo Janezovo pismo 3,2). Iz oči v oči bomo gledali Božje Jagnje, Jezusa, ki nas je ljubil in se žrtvoval, da bi obnovil vse stvarstvo. Tisti, ki so rešeni greha in smrti samo po Božji milost, samo v veri samo v Kristusa, bodo uživali v njegovi prisotnost v nebesih vso večnost.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšna so nebesa?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries