settings icon
share icon
Vprašanje

Kako sem lahko odrešen?

Odgovor


To preprosto, a globoko vprašanje je najpomembnejše vprašanje, kar si jih lahko zastavimo. »Kako sem lahko odrešen?« se ukvarja s tem, kako bomo živeli zdaj in kje bomo preživeli večnost, potem ko se bo naše življenje na zemlji končalo. Ni pomembnejše stvari, kot je naša večna usoda. Na srečo Sveto pismo jasno govori, kako si lahko odrešen. Ječar v Filipih je vprašal Pavla in Sila: »Gospoda, kaj naj storim, da se rešim?« (Apostolska dela 16,30). Pavel in Sila sta odgovorila: »Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš« (Apostolska dela 16,31).

Kako sem lahko odrešen? Zakaj potrebujem odrešitev?
Vsi smo okuženi z grehom (Pismo Rimljanom 3,23). Vsi se rodimo z grehom (Psalm 51,7) in vsi se osebno odločimo, da bomo grešili (Pridigar 7,20; Prvo Janezovo pismo 1,8). Zaradi greha smo izgubljeni (ločeni od Boga) in nerešeni (duhovno mrtvi). Greh nas je ločil od Boga. Zaradi greha smo duhovno mrtvi in na poti v večno pogubljenje.

Kako sem lahko odrešen? Rešen česa?
Zaradi greha, ki je uporništvo proti Bogu, si vsi zaslužimo smrt (Pismo Rimljanom 6,23). Čeprav je telesna posledica greha telesna smrt, to ni edina vrsta smrti, ki je posledica greha. Vsi grehi so navsezadnje storjeni proti večnemu in neskončnemu Bogu (Psalm 51,6). Zato je pravična kazen za naše grehe tudi večna in neskončna. Tako moramo biti rešeni večnega pogubljenja (Evangelij po Mateju 25,46; Razodetje 20,15).

Kako sem lahko odrešen? Kako je Bog omogočil odrešitev?
Ker je pravična kazen za greh neskončna in večna smrt, je samo Bog lahko plačal kazen, ker je samo on neskončno in večno življenje. Toda Bog zaradi svoje božanske narave ne more umreti. Zato je Bog prevzel človeško telo in naravo v osebi Jezusa Kristusa. Bog je prevzel človeško meso, živel med nami in nas učil, kdo je Bog in kdo bi morali biti mi. Ko so ljudje zavrnili njega in njegovo sporočilo ter ga skušali ubiti, se je prostovoljno žrtvoval za nas in dovolil, da so ga križali za greh (Evangelij po Janezu 10,15). Ker je bil Jezus Kristus človek, je lahko umrl; in ker je bil Jezus Kristus Bog, je imela njegova smrt večno in neskončno vrednost. Jezusova smrt na križu je bila popolno in celotno plačilo za naše grehe (Prvo Janezovo pismo 2,2). Prevzel je posledice, ki smo si jih zaslužili mi. Jezusovo vstajenje od mrtvih je pokazalo, da je bila njegova smrt zares popolna in zadostna žrtev za greh.

Kako sem lahko odrešen? Kaj moram storiti?
»Veruj v Gospoda Jezusa in rešen boš« (Apostolska dela 16,31). Bog je že storil vse, da bi te rešil. Priznaj svoj greh in se odvrni od njega ter z milostjo po veri sprejmi odrešitev, ki ti jo omogoča Jezus (Pismo Efežanom 2,8–9). Iskreno zaupaj samo Jezusu, da je plačal tvoje grehe. Veruj vanj in ne boš pogubljen (Evangelij po Janezu 3,16). Jezus je edina pot odrešitve (Evangelij po Janezu 14,6). Odrešitev je brezplačen dar, ki si ga ne moreš zaslužiti. Lahko ga samo hvaležno sprejmeš.

Si začel verovati v Kristusa zaradi tega, kar si tukaj prebral? Če je tako, potem klikni na gumb »Danes sem sprejel Kristusa«.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako sem lahko odrešen?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries