settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšno je krščansko stališče do kajenja? Ali je kajenje greh?

Odgovor


Sveto pismo nikoli neposredno ne omenja kajenja. Obstajajo pa načela, ki se zagotovo nanašajo na kajenje. Prvič, Sveto pismo nam zapoveduje, naj ne dovolimo, da bi nam kaj »gospodovalo«. »›Vse mi je dovoljeno,‹ vendar ni vse koristno. ›Vse mi je dovoljeno,‹ vendar se ne bom dal ničemur podvreči« (Prvo pismo Korinčanom 6,12). Kajenje te nedvomno močno zasvoji. Kasneje v istem odlomku beremo: »Mar ne veste, da je vaše telo tempelj Svetega Duha, ki je v vas in ki ga imate od Boga? Ne pripadate sebi, saj ste bili odkupljeni za visoko ceno. Zato poveličujte Boga v svojem telesu« (Prvo pismo Korinčanom 6,19–20). Kajenje je nedvomno zelo slabo za vaše zdravje. Dokazano je, da kajenje škoduje pljučem in srcu.

Ali lahko rečemo, da je kajenje »koristno« (Prvo pismo Korinčanom 6,12)? Ali lahko rečemo, da kajenje resnično poveličuje Boga v vašem telesu? Ali lahko človek resnično kadi »za Božjo slavo« (Prvo pismo Korinčanom 10,31)? Prepričani smo, da je odgovor na ta tri vprašanja glasen »ne«. Zato smo prepričani, da je kajenje greh in da kristjani ne bi smeli kaditi.

Nekateri nasprotujejo temu stališču z opozarjanjem na dejstvo, da mnogi ljudje jedo nezdravo hrano, kar lahko prav tako zasvoji in je prav tako slabo za telo. Na primer, mnogi ljudje so tako strašno zasvojeni s kofeinom, da zjutraj ne morejo delovati brez prve skodelice kave. Čeprav je to res, kako je zaradi tega kajenje pravilno? Naše stališče je, da bi se kristjani morali izogibati požrešnosti in prekomernemu nezdravemu prehranjevanju. Da, kristjani so pogosto hinavski, ko obsojajo en greh in dopuščajo drugega, toda, če ponovimo, zaradi tega kajenje še vedno ne poveličuje Boga.

Še en argument proti temu stališču o kajenju je, da so bili mnogi pobožni ljudje kadilci, na primer slavni britanski pridigar C. H. Spurgeon, ki je kadil cigare. Mislimo, da ta argument nima nobene teže. Prepričani smo, da Spurgeon ni ravnal prav, ko je kadil. Ali je bil drugače pobožen mož in fantastičen učitelj Božje besede? Vsekakor! Ali to pomeni, da so vsa njegova dela in navade poveličevali Boga? Ne.

Ko pravimo, da je kajenje greh, ne pravimo, da so vsi kadilci neodrešeni. Obstajajo mnogi pravi kristjani, ki kadijo. Kajenje ne preprečuje človeku, da bi bil odrešen. Niti ne povzroči, da bi človek zaradi tega izgubil odrešitev. Kajenje ni nič manj odpustljivo kot katerikoli drugi greh, naj gre za človeka, ki postane kristjan, ali za kristjana, ki prizna svoj greh Bogu (Prvo Janezovo pismo 1,9). Obenem pa trdno verjamemo, da je kajenje greh, ki ga je treba opustiti, in, z Božjo pomočjo, premagati.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšno je krščansko stališče do kajenja? Ali je kajenje greh?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries