settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je cerkev?

Odgovor


Mnogi ljudje danes razumejo cerkev kot stavbo. To ni svetopisemsko razumevanje cerkve. Beseda »cerkev« izhaja iz grške besede ekklesia, ki pomeni »zbor, skupščina« ali »izvoljeni«. Osrednji pomen »cerkve« ni stavba, ampak so ljudje. Ironično je, da ko vprašate ljudi, v katero cerkev hodijo, ponavadi povedo stavbo. Pismo Rimljanom 16,5 pravi: »Pozdravite tudi Cerkev, ki se zbira v njuni hiši.« Pavel misli na cerkev v njuni hiši – ne na cerkveno stavbo, ampak na telo vernikov.

Cerkev je Kristusovo telo, kateremu je on glava. Pismo Efežanom 1,22–23 pravi: »In vse je položil pod njegove noge, njega pa postavil čez vse kot glavo Cerkvi, ki je njegovo telo, polnost njega, ki v vsem vse izpolnjuje.« Kristusovo telo je sestavljeno iz verujočih v Jezusa Kristusa od binkoštnega dne (Apostolska dela, 2. poglavje) do ponovnega Kristusovega prihoda. Kristusovo telo vključuje dva vidika:

1) Univerzalna cerkev je sestavljena iz vseh tistih, ki imajo oseben odnos z Jezusom Kristusom. »V enem Duhu smo bili namreč mi vsi krščeni v eno telo, naj bomo Judje ali Grki, sužnji ali svobodni, in vsi smo pili iz enega Duha« (Prvo pismo Korinčanom 12,13). Ta vrstica pravi, da je vsak, ki veruje, del Kristusovega telesa in je prejel Kristusovega Duha kot dokaz. Univerzalna Božja cerkev je sestavljena iz tistih, ki so sprejeli odrešitev po veri v Jezusa Kristusa.

2) Lokalna cerkev je opisana v Pismu Galačanom 1,1–2: »Pavel, apostol … in vsi bratje, ki so z mano, Cerkvam v Galatiji.« Tukaj vidimo, da je bilo v provinci Galatiji veliko cerkva – imenujemo jih lokalne cerkve. Baptistična cerkev, evangeličanska cerkev, katoliška cerkev itd. niso Cerkev kot univerzalna cerkev, ampak lokalne cerkve, lokalno telo vernikov. Univerzalno cerkev sestavljajo tisti, ki pripadajo Kristusu in so ga sprejeli za svojega Odrešenika. Ti člani univerzalne cerkve naj iščejo skupnost in izgrajevanje v lokalni cerkvi.

Če povzamemo, cerkev ni stavba ali denominacija. Po Svetem pismu je cerkev Kristusovo telo – vsi tisti, ki verujejo v Jezusa Kristusa za odrešitev (Evangelij po Janezu 3,16; Prvo pismo Korinčanom 12,13). Lokalne cerkve so zbirališča članov univerzalne cerkve. Lokalna cerkev je kraj, kjer lahko člani univerzalne cerkve polno uporabljajo načela »telesa« iz Prvega pisma Korinčanom, 12. poglavja: spodbujanje, poučevanje in izgrajevanje drug drugega v spoznanju in milosti Gospoda Jezusa Kristusa.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je cerkev?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries