settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je Bog pošten?

Odgovor


Na našo srečo ne – Bog ni pošten. Poštenost bi zahtevala, da vsak dobi natanko tisto, kar si zasluži. Absolutna poštenost bi pomenila, da so vsi obravnavani enako, skladno s svojimi dejanji. Če bi bil Bog povsem pošten, bi vsi mi vso večnost prebivali v peklu in odplačevali pravično kazen za svoj greh upora proti njemu – natanko to si namreč zaslužimo. Vsi mi, brez izjeme, smo namreč grešili proti Bogu (Pismo Rimljanom 3,23) in si zato zaslužimo večno kazen in prekletstvo (Pismo Rimljanom 6,23). To je tisto, kar smo si mi vsi zaslužili in kar nam Bog dolguje. Če bi prejeli, kar si zaslužimo, bi večnost preživljali v ognjenem jezeru (Razodetje 20,14–15). K sreči Bog ni pošten. Pač pa je usmiljen, milosten in dober. Kot spravo za greh je poslal Jezusa: Jezus je za svoje ljudstvo umrl na križu in prevzel kazen, ki si jo zaslužimo mi (Drugo pismo Korinčanom 5,21). Samo po Božji milosti in samo po Božjem daru vere verujemo samo v Kristusa in smo tako odkupljeni, pomiloščeni, opravičeni, odrešeni, posvojeni in novorojeni. Dano nam je večno življenje in večen dom v nebesih (Evangelij po Janezu 3,16).

Kljub neverjetni Božji milosti nihče ne veruje v Jezusa na lastno pobudo (Pismo Rimljanom 3,10–18). Da bi lahko verovali, nas mora Bog pritegniti k sebi (Evangelij po Janezu 6,44.65). Samo Božja dobrota je tista, ki nas navaja k spreobrnjenju (Pismo Rimljanom 2,4). Odrešenje je torej suvereno, usmiljeno dejanje Boga za svoje izvoljene (Ezekiel 36,24–27; Apostolska dela 13,48). Bog ne pokliče vsakogar na enak način, temveč s t. i. »neubranljivim klicem« pokliče le posameznike, ki jih je suvereno izbral in izvolil za odrešenje (Pismo Rimljanom 8,29–30; Pismo Efežanom 1,5.11). V naših očeh to ni »pošteno«, saj Bog očitno ne ravna do vseh ljudi enako. Toda Bog ni dolžan izkazati usmiljenja nikomur. Lahko bi z vsakomer ravnal utemeljeno in pravično – tako, kot si ta oseba zasluži. Če bi bil Bog povsem pošten, bi vsi preživljali večnost v peklu. Bog ima povsem proste roke in je upravičen, da nekaterim izkaže milost in drugim pravico. Bog nikoli »do nikogar ni nepravičen. Da Bog odreši nekatere, ni nepravično do tistih, ki ostanejo neodrešeni, saj ti prejmejo natanko to, kar si zaslužijo.

Tisti, ki jih je Bog določil, prejemajo ljubeče Božje usmiljenje in milost. Bog nam čudežno spreobrne srce in obnovi um. Po veri se odzovemo na razodetje stvarstva (Psalm 19,1–3) in tudi na vest, ki nam jo je vsadil Bog (Pismo Rimljanom 2,15), ter za odrešenje zaupamo Kristusu. Kdor se Kristusu ne preda in ga zavrača, bo prejel, kar si resnično zasluži. Kdor ga zavrne, prejme pravično kazen (Evangelij po Janezu 3,18.36). Kdor veruje, prejema veliko več in bolje od tistega, kar si zasluži. To ni pošteno; to je veličastno! Vendar Bog nikogar ne kaznuje bolj, kot si ta oseba zasluži. Ali je Bog pošten? Ne. K sreči je mnogo več kot pošten! Je milosten, usmiljen in voljan odpuščati – je pa tudi svet in pravičen. »Spreobrnite se torej in pokesajte, da se vam izbrišejo grehi, tako da pridejo od Gospodovega obličja časi pomiritve in vam Gospod pošlje Mesija Jezusa, ki vam je namenjen.« (Apostolska dela 3,19–20)

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je Bog pošten?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries