settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o jamskih ljudeh, prazgodovinskih ljudeh, neandertalcih?

Odgovor


Sveto pismo ne uporablja izraza »jamski človek« ali »neandertalci«. Po Svetem pismu »prazgodovinski« človek ne obstaja. Izraz »prazgodovinski« pomeni ›pripadajoč obdobju pred zapisano zgodovino‹. Predpostavlja, da je svetopisemski zapis samo izmišljotina, ker Prva Mojzesova knjiga zapisuje dogodke, ki so se zgodili pred stvarjenjem človeka (namreč prvih pet dni stvarjenja – človek je bil ustvarjen šesti dan). Sveto pismo jasno pove, da sta bila Adam in Eva popolna človeka v času svojega posebnega stvarjenja in se nista razvila iz nižjih oblik življenja.

Sveto pismo opisuje obdobje travmatičnih dogodkov na zemlji – vesoljni potop (Prva Mojzesova knjiga 6–9). V tem katastrofalnem dogodku sodbe je bila civilizacija popolnoma uničena, razen osmih ljudi. Človeštvo je bilo prisiljeno začeti znova samo s tem, kar je bilo pripeljano na barko. V tem zgodovinskem kontekstu nekateri strokovnjaki menijo, da so ljudje živeli v jamah in uporabljali kamnito orodje. Ti ljudje niso bili primitivni; bili so preprosto brez sredstev. Prav gotovo niso bili potomci opic. Fosilni dokazi so popolnoma jasni: jamski ljudje so bili ljudje – ljudje, ki so živeli v jamah.

Obstaja nekaj fosiliziranih ostankov opic, ki jih darvinistični paleo-antropologi zmotno razlagajo tako, kot da so bili neke vrste prehod med opico in človekom. Pogosto ljudje mislijo na te umetniško subjektivne razlage, ko si predstavljajo jamske ljudi. Zamišljajo si kosmata bitja, polljudi in polopice, ki čepijo v jami blizu ognja in rišejo na stene s svojim na novo razvitim kamnitim orodjem. To je pogosta napačna predstava, ki temelji na neosnovani evolucijski pristranskosti. Darvinistični paleo-antropološki zaključki in razlage preprosto odražajo še posebej pristranski svetovni nazor in niso rezultat prepričujočih znanstvenih dokazov. Pravzaprav ne vlada samo v skupnosti znanstvenikov veliko nasprotovanje tem razlagam, ampak se celo darvinisti sami ne strinjajo popolnoma med seboj o podrobnostih.

Žal priljubljeni večinski nazor zagovarja idejo, da sta se človek in opica oba razvila iz istega prednika. Vendar se tega ne da sklepati iz razpoložljivih dokazov. Dejansko hudo manjka zanesljivih dokazov, ki bi podpirali takšno razlago.

Ko je Bog ustvaril Adama in Evo, sta bila popolnoma razvita človeka. Onadva in njuni potomci so bili sposobni komunikacije, družbe in razvoja (Prva Mojzesova knjiga 2,19–25; 3,1–20; 4,1–12; 11,1–9). Usmiljenja vredno je pomisliti, kaj vse naredijo evolucijski znanstveniki za domneve o obstoju prazgodovinskih jamskih ljudi. Najdejo zmaličen zob v jami in iz tega sklepajo, da je od zmaličenega človeka, ki je bil sklonjen kot opica. Nemogoče je znanstveno dokazati obstoj jamskega človeka iz fosila. Evolucijski znanstveniki preprosto imajo teorijo, ki ji želijo verjeti. Želijo verjeti, da ni Boga. Zato izkrivljajo dokaze, da bi ustrezali njihovi teoriji. Adam in Eva sta bila prva človeka, ki sta bila ustvarjena. Ustvarjena sta bila popolnoma oblikovana, inteligentna, pokončna in po Božji podobi.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o jamskih ljudeh, prazgodovinskih ljudeh, neandertalcih?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries