settings icon
share icon
Vprašanje

Od kod izvirajo različne rase?

Odgovor


Sveto pismo ne navaja izrecno izvora različnih »ras« ali tonov kože, ki so danes prisotni med ljudmi. Dejansko obstaja samo ena rasa – človeška rasa. Vendar obstajajo v človeški rasi različice barve kože in drugih telesnih značilnosti. Od kod izvirajo? Nekateri menijo, da je imela pred tem, ko je Bog pomešal jezike pri babilonskem stolpu (Prva Mojzesova knjiga 11,1–9), človeška rasa predvsem ali celo samo povprečen ton kože rahlo razlikujočih se odtenkov rjave. Vrstica 6 pravi, da je do te točke v zgodovini obstajalo »eno ljudstvo«. Vrstica 9 pravi: »… je tam GOSPOD zmešal jezik vse zemlje in od tam jih je GOSPOD razkropil po vsej zemlji.« Tako se je človeštvo ločilo jezikovno. Učinki zmanjšanih genetskih variacij v teh manjših in ločenih genskih bazenih, povezani z edinstvenimi podnebnimi značilnostmi različnih okolij, kamor se je preselila vsaka skupina in kjer je živela ločeno od drugih skupin, so hitro ustvarili vrsto tonov kože, ki so prisotni danes. Skozi rodove se je raznolikost v vsakem izoliranem genskem bazenu zmanjševala, vse do točke, ko so imeli ljudje iste jezikovne družine vsi enake ali zelo podobne poteze.

Še ena morebitna razlaga je, da sta imela Adam in Eva, ki sta bila ustvarjena popolna, poln obseg genetskih potencialnosti v svoji DNK. Njima in njunim otrokom so se rodili vsi različni toni kože in drugih telesnih potez iz celotnega potencialnega genetskega spektra. Mogoče je, da ko je »GOSPOD zmešal jezik vse zemlje in od tam jih je GOSPOD razkropil po vsej zemlji« (Prva Mojzesova knjiga 11,9), to storil po telesnih razlikah. Mogoče so tisti, ki so imeli podobne telesne značilnosti, prejeli isti jezik. Ker so se lahko razumeli in so bili naklonjeni drug drugemu, so se naravno povezali. V vsaki novi jezikovni (in zdaj etnični) skupini so se genetske značilnosti tega ožjega obsega raznolikosti DNK prenašale naslednjim rodovom.

Čeprav je vse to mogoče, ne obstaja svetopisemski temelj za katerokoli zgornje stališče. Izvor »ras«/barve kože« ljudi ni nikjer omenjen v povezavi z babilonskim stolpom niti s katerimkoli drugim svetopisemskim besedilom. Resnično bi lahko bilo katero koli zgornje razmišljanje ali kombinacija več razmišljanj. Prav tako bi lahko bilo tudi nasprotno – da bi bilo eno razmišljanje ali obe napačni. Dejstvo je, da se izvor »ras«/tonov kože in drugih etničnih značilnosti Bogu ne zdi dovolj pomemben, da bi nam ga razkril. »Bogu je v čast, če kaj prikriva …« (Pregovori 25,2). »Skrivne reči pripadajo GOSPODU, našemu Bogu, kar pa je razodeto, je na veke za nas in za naše sinove …« (Peta Mojzesova knjiga 29,28). V končni analizi to, kakšna je dejanska razlaga, ni pomembno. Drugače bi nam to Bog jasno povedal v Svetem pismu. Najpomembnejši vidik tega vprašanja je, da smo vsi ISTE rase. Vsi smo ENA človeška rasa, ki jo je ustvaril isti Bog, in vsi smo bili ustvarjeni z istim namenom – da bi ga poveličevali. »… sam [Bog] vsem [ljudem] daje življenje in dihanje in vse. Iz enega [človeka] je ustvaril ves človeški rod, da bi napolnil vse obličje zemlje in ljudem odmeril čase in meje bivanja, da bi Boga iskali in se morda do njega dotipali in ga našli, saj ni daleč od nikogar izmed nas. Zakaj v njem živimo, se gibljemo in smo …« (Apostolska dela 17,25–28).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Od kod izvirajo različne rase?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries