settings icon
share icon
Vprašanje

Ali so se katere izmed napovedi prerokb o poslednjem času izpolnile?

Odgovor


Razodetje 4,1 uvede odlomek Svetega pisma, v katerem je podrobneje opisano, »kar se mora zgoditi poslej«. Sledijo preroštva »poslednjega časa«. Nismo še dospeli do stiske, razodetja antikrista ali drugih dogodkov »poslednjega časa«. Vidimo pa, kako se ti dogodki pripravljajo.

Jezus je rekel, da se bo pred poslednjim časom dogajalo več stvari: prišlo bo več lažnih kristusov, ki bodo mnoge zavedli; slišali bomo poročila in govorice o vojnah; čedalje več bo lakote in potresov na različnih krajih. In vse to bo »začetek porodnih bolečin« (Matej 24,5–8). Danes nenehno beremo in slišimo o lažnih religijah, vojnah in naravnih nesrečah. Vemo, da bo obdobje stiske vključevalo vse dogodke, ki jih je napovedal Jezus (Razodetje 6,1–8). Kaže, da sedanji dogodki že naznanjajo hujše težave v prihodnosti.

Pavel je svaril, da bo v poslednjih dnevih še več lažnega nauka: »Duh izrecno pravi, da bodo v poznejših časih nekateri odpadli od vere in se vdajali zavajajočim duhovom in naukom demonov[.]« (1 Timotej 4,1) Zadnje dneve imenuje »hudi časi«, ker ljudje postajajo čedalje bolj pokvarjeni in ker se »upirajo resnici« (2 Timotej 3,1–9; gl. tudi 2 Tesaloničanom 2,3). Seznam vsega, kar bodo ljudje počeli v poslednjem času, natanko ustreza današnjemu stanju: »Ljudje bodo namreč samoljubni, lakomni, bahavi, prevzetni, preklinjevalci, neposlušni staršem, nehvaležni in nesveti, brez srca, nespravljivi, obrekljivi, brez samoobvladovanja, divji, brez ljubezni do dobrega, izdajalski, predrzni, napihnjeni. Raje bodo imeli naslade kakor Boga, držali se bodo zunanje oblike pobožnosti, zanikali pa njeno moč.« (2 Timotej 3,2–5).

Ali je mogoče dvomiti, da se izpolnjujejo preroštva glede odpada? Naš svet je v 21. stoletju prevzel stališče moralnega relativizma, ki izkrivlja celó Cerkev. Veliko denominacij na primer stežka vztraja pri opredelitvi zakona kot zveze enega moškega in ene ženske, veliko verskih voditeljev odkrito podpira homoseksualnost. Sodobna Cerkev si prizadeva za »resnico«, ki bi bila privlačnejša od svetopisemske. To so duhovno res »hudi časi«.

Oblikovanje Evropske unije in dejstvo, da imamo združeno Nemčijo, sta z vidika svetopisemskega preroštva zelo zanimiva. Prsti na nogah iz Daniela 2,42 ter zver z desetimi rogovi iz Daniela 7,20 in Razodetja 13,1 se nanašajo na »oživljeno« rimsko cesarstvo, ki bo vladalo, preden se Kristus vrne. Natančna politična struktura se še ni izoblikovana, a vidimo lahko, kako se delci sestavljajo v celoto.

Leta 1948 je bil Izrael priznan kot suverena država in tudi to je za proučevalca Svetega pisma pomenljivo. Bog je Abramu obljubil, da bo ta v večno last dobil Kánaan (1 Mojzes 17,8), Ezekiel pa je obljubil fizično in duhovno oživetje Izraela (Ezekiel 37). Da je Izrael narod z lastnim območjem, je z vidika preroštva poslednjega časa ključno zaradi pomena Izraela v eshatologiji (Daniel 10,14; 11,41; Razodetje 11,8).

Sicer ni svetopisemskega dokaza, da je vse zgoraj omenjeno izpolnitev konkretnih prerokb o poslednjem času: lahko pa vidimo, koliko teh dogodkov je podobnih različnim opisom v Svetem pismu. Vsekakor pa moramo biti na ta znamenja pozorni, saj je Jezus rekel, da bo Gospodov dan – ko se bo Jezus vrnil po svoje ljudstvo – prišel nepričakovano in nenajavljeno kot tat (2 Peter 3,10). »Zato bedite in vsak čas molíte, da bi zmogli ubežati vsemu temu, kar se bo zgodilo, in stopiti pred Sina človekovega.« (Luka 21,36)

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali so se katere izmed napovedi prerokb o poslednjem času izpolnile?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries