settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj so izgubljene knjige Svetega pisma?

Odgovor


»Izgubljene knjige« Svetega pisma ne obstajajo niti niso bile vzete iz Svetega pisma niti ne manjkajo v Svetem pismu. Vse knjige, ki jih je Bog hotel imeti v Svetem pismu, so v Svetem pismu. Obstaja veliko legend in govoric o izgubljenih knjigah Svetega pisma, a te knjige dejansko niso bile izgubljene. Bile so zavrnjene. Obstaja dobesedno stotine verskih knjig, ki so bile napisane v istem časovnem obdobju kot knjige Svetega pisma. Nekatere izmed njih vsebujejo resnična poročila o stvareh, ki so se dejansko zgodile (na primer Prva knjiga Makabejcev). Druge vsebujejo dobro duhovno učenje (na primer Knjiga modrosti). Vendar te knjige niso navdihnjene od Boga. Če beremo te knjige, tako kot apokrifne knjige, ki smo jih omenili zgoraj, jih moramo obravnavati kot zmotljive verske/zgodovinske knjige, ne kot navdihnjeno, nezmotljivo Božjo besedo (Drugo pismo Timoteju 3,16–17).

Na primer, Evangelij po Tomažu je bil ponaredek, napisan v 3. ali 4. stoletju po Kr., za katerega so trdili, da ga je napisal apostol Tomaž. A ni ga napisal Tomaž. Zgodnji kristjani so skoraj povsod zavrnili Evangelij po Tomažu kot krivoverski. Vključuje mnogo lažnih in krivoverskih stvari, ki naj bi jih Jezus domnevno rekel in storil. Nobena izmed njih (ali pa vsaj zelo malo) ni resnična. Evangelija po Barnabu ni napisal svetopisemski Barnaba, ampak slepar. Enako lahko rečemo za Evangelij po Filipu, Petrovo apokalipso itd. Vse te knjige in še mnogo drugih, njim podobnih, so znane kot psevdepigrafi, kar pomeni »nekemu piscu napačno pripisani spisi«.

Obstaja en Bog. Sveto pismo ima enega avtorja – Svetega Duha. Sveto pismo je ena enotna knjiga. Ima en načrt milosti, zapisan od začetka do izvrševanja in izpolnitve. Od vnaprejšnje določenosti do poveličanja je Sveto pismo zgodba o Bogu, ki odreši svoje izbrano ljudstvo v slavo svojega veličastva. Ko se Božji nameni odrešitve in njegov načrt razvijajo v Svetem pismu, so teme, ki se vedno znova ponavljajo, Božji značaj, sodba za greh in neposlušnost, blagoslov za vero in poslušnost, Gospod in Odrešenik ter njegova žrtev za greh ter prihajajoče kraljestvo in veličastvo. Božji namen je, da poznamo in razumemo te teme, ker sta naše življenje in naša večna usoda odvisna od njih. Zato je nepredstavljivo, da bi Bog dopustil, da se nekaj teh življenjsko pomembnih informacij na kakršen koli način »izgubi«. Sveto pismo je popolno, da bi bil lahko tudi človek, ki ga bere in razume, »popoln in pripravljen za vsako dobro delo« (Drugo pismo Timoteju 3,16–17).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj so izgubljene knjige Svetega pisma?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries