settings icon
share icon
Vprašanje

Islamski antikrist? Ali bo antikrist musliman?

Odgovor


Zadnja leta se napetosti na Bližnjem vzhodu stopnjujejo. Zaradi izjav šiitov o dvanajstem imamu se marsikdo sprašuje, kakšno je muslimansko preroštvo v primerjavi s svetopisemskim. Mnogi se konkretno sprašujejo, ali je verjetno, da bo antikrist musliman. Preden odgovorimo, si oglejmo, kdo je dvanajsti imam in kaj naj bi po pričakovanjih storil za islam. Drugič, ogledati si moramo trditev šiitov o tem upanju. Tretjič, prepričati se moramo, kaj o vsem tem pravi Sveto pismo.

V šiitizmu velja doktrina 12 imamov, duhovnih voditeljev, ki jih imenuje Alah. Prvi je bil imam Ali, Mohamedov sorodnik in zet, ki se je imel po Mohamedovi smrti za njegovega prerokovanega naslednika. Okoli leta 868 n. št. se je enajstemu imamu rodil Abu al Kasim Mohamed (ali Mohamed al Mahdi). Njegov oče je doživljal hudo preganjanje, zato je otrok odraščal pod zaščito. Ko je bil star šest let, so očeta ubili. Takrat se je deček za kratek čas pojavil v javnosti, nato pa spet izginil. Pravijo, da se vse od takrat skriva po votlinah in se bo nadnaravno vrnil pred sodnim dnevom, da bi odstranil vso tiranijo in zatiranje ter na zemljo prinesel sožitje in mir. On je po šiitski teologiji odrešenik sveta. Eden izmed piscev pravi, da bo imam Mahdi kot popoln človek v sebi združeval Mojzesovo dostojanstvo, Jezusovo milino in Jobovo potrpežljivost.

Napovedi o dvanajstem imamu so zelo podobne svetopisemskim prerokbam o poslednjem času. Po islamski prerokbi se bodo pred imamovo vrnitvijo tri leta vrstili pretresljivi dogodki in na svetu bo vladal kaos. Imam bo sedem let vladal svetu in Arabcem. Njegovo pojavitev bo spremljalo dvoje vstajenj: vstajenje hudobnih in vstajenje dobrih. Po šiitskem nauku bo Jezus sprejel Mahdijevo vodstvo, dve veliki veji Abrahamovega potomstva se bosta za vedno združili.

Nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je globoko predan šiiit in trdi, da je njegova osebna naloga svet pripraviti na Mahdijev prihod. Svet bo lahko odrešen le, če bo v njem vladal kaos in bo podjarmljen. Ahmadinedžad meni, da ga Alah vodi, naj pripravi pot za to. Ahmadinedžad je večkrat zatrdil, da je treba sovražnike islama uničiti. Iranski predsednik in njegov kabinet naj bi bila z al Mahdijem podpisala pogodbo, v kateri se zaobljubljata tej nalogi. Ko je novinarka ameriške televizijske mreže ABC Ann Curry septembra 2009 Ahmadinedžada naravnost povprašala o njegovih prepričanjih glede konca sveta, je Ahmadinedžad dejal: »Imam [...] bo prišel z logiko, kulturo, znanostjo. Prišel bo zato, da ne bi bilo več vojn, sovraštva, konfliktov. Vse bo pozval k bratski ljubezni. Seveda se bo vrnil s Kristusom: prišla bosta skupaj. Skupaj si bosta prizadevala, da bi ta svet napolnila z ljubeznijo.«

Kaj ima vse to opraviti z antikristom, z mogočnim »človekom nepostavnosti« v poslednjem času? V Razodetju 6,2 in Danielu 9,27 beremo, da bo antikrist nastopil kot mirovnik, ki je prišel vzpostavit mir na svetu. Zlahka si predstavljamo, kako bi lahko svet, lačen premirja in varnosti, z odprtimi rokami sprejel antikrista z lažnimi obljubami miru. Nekateri menijo, da bo to Mahdi, drugi, da bo Mesija. Pravzaprav je Jezus svaril, da bo antikrist posnemal pravega Mesija in ga bodo sprejeli tisti, ki zavračajo Jezusa (Janez 5,43).

Med Svetim pismom in šiitsko teologijo je še nekaj drugih omembe vrednih vzporednosti. Prvič, Sveto pismo pravi, da bo stiska trajala sedem let. Šiiti trdijo, da bo toliko let vladal dvanajsti imam. Drugič, muslimani pričakujejo, da bo pred razodetjem dvanajstega imama tri leta vladal kaos. Sveto pismo pa napoveduje tri leta in pol stiske, preden se bo razodel pravi antikrist, ki bo onečastil judovski tempelj. Tretjič, po Svetem pismu bo antikrist prevarant, ki se bo izdajal za mirovnika, v resnici pa bo prinesel obširno vojno. Muslimani napovedujejo, da bo dvanajsti imam prinesel mir tako, da se bo obširno bojeval proti preostalemu svetu.

Bo antikrist musliman? Bog ve. Ali so med islamsko in krščansko eshatologijo vzporednice? Kot kaže, vsekakor obstajajo neposredne povezave. A ob branju teh odlomkov imamo občutek, kot bi šlo za opise velike bitke z zornega kota obeh strani: poraženca, ki poskuša obvarovati svoj ugled, in zmagovalca. Seveda pa prerokb o velikem imamu ne gre jemati enako resno kot svetopisemskih prerokb. Samo Sveto pismo je navdihnjena Božja beseda. Možno je nekatere vidike islamske eshatologije interpretirati tako, da se skladajo z Danielom in Razodetjem, kar pa ne pomeni, da smemo kar vsej šiitski teologiji pripisati kredibilnost.

In dokler ne bomo videli izpolnitve teh napovedi, se moramo zanesti na Janezove besede v Prvem Janezovem pismu 4,1–4: »Ljubi, ne zaupajte vsakemu duhu, ampak duhove preizkušajte, ali so od Boga, kajti veliko lažnih prerokov je prišlo v svet. Božjega duha spoznavate po tem: vsak duh, ki prizna, da je Jezus Kristus prišel v mesu, je od Boga; noben duh, ki Jezusa ne priznava, pa ni od Boga. To je duh antikrista, o katerem ste slišali, da pride, zdaj pa že je v svetu. Otroci, vi ste od Boga in ste jih premagali, ker je tisti, ki je v vas, večji od onega v svetu.«

English


Povratek na slovensko domačo stran

Islamski antikrist? Ali bo antikrist musliman?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries