settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj naj iščem v ženi?

Odgovor


Poleg najpomembnejšega odnosa, ki ga ima lahko moški poleg odrešujočega odnosa z Bogom samo po milosti, samo po veri, samo v Gospoda Jezusa Kristusa, je njegov odnos z ženo. Zato mora kristjan, ko išče ženo, razmišljati samo o ženskah, ki so bile na novo rojene samo po milosti, samo po veri, samo v Jezusa Kristusa. Svetopisemsko načelo, ki pravi: »Ne dajte se vpregati v jarem z neverniki« (Drugo pismo Korinčanom 6,14), se posredno nanaša na zakon. Če moški in ženska nista duhovno združena v tej najpomembnejši zadevi, ne more priti do pobožnega in izpolnjujočega zakona.

Vendar zakon s kristjanko ne jamči nujno polne izkušnje »enakega jarma«. Dejstvo, da je ženska kristjanka, ne pomeni, da je nujno dobra kandidatka za zakon. Ali se želi z veseljem poročiti z moškim, ki jo bo vodil v pobožnosti? Ali z veseljem potrjuje ključne doktrine zgodovinskega, pravovernega krščanstva? Ali z veseljem služi Kristusu in njegovi cerkvi kot učenka, ki raste v milosti? Te lastnosti potencialne žene so ključnega pomena. Veliko preveč moških se poroči samo zaradi čustvene ali telesne privlačnosti in to je pogosto recept za neuspeh.

Kaj so druge pobožne lastnosti, ki bi jih moral kristjan iskati v ženi? Morala bi biti neomahljivo predana avtoriteti in zadostnosti Svetega pisma. Božja beseda uči, da se mora žena podrediti možu kot Gospodu (Pismo Efežanom 5,22–24). Če žena ne potrdi avtoritete in zadostnosti Svetega pisma, verjetno ne bo imela podrejenosti možu kot nujne za njeno duhovno dobrobit. Ženska ne bo nikoli postala žena, kakršna naj bi bila, dokler najprej ne sprejme Božjega načrta za zakon, ki ga najdemo v Svetem pismu. Ženska, ki je predana življenju pod avtoriteto moža, ki je sam pod avtoriteto Svetega pisma, je dobra kandidatka za ženo.

Sveto pismo opisuje tudi mnoge druge značajske poteze pobožne ženske v različnih kontekstih (Pregovori 31; Prvo pismo Timoteju 2,9–15; 3,11; Prvo Petrovo pismo 3,1–6). Pobožna žena se z veseljem podreja svojemu možu. Visoko je cenjena kot tista, ki ve, kako se skromno oblačiti in vesti. Ve, kdaj in kako mora spregovoriti in kdaj mora biti tiho. Kar reče, je vredno zaupanja in izgrajuje. Pridna je pri delu in zvesta pri svojih nalogah. Na ta način je dobra partnerica v služenju ob moževi strani.

Odgovornosti v zakonu so večje za moža, saj ga Božji red postavlja za glavo svoje žene in družine. Ta položaj glave se zgleduje po odnosu med Kristusom in cerkvijo (Prvo pismo Korinčanom 11,3; Pismo Efežanom 5,25–33). To je položaj glave, ki temelji na ljubezni. Tako kot je Kristus ljubil cerkev in se daroval zanjo, tako mora mož ljubiti svojo ženo, kot ljubi svoje telo. Zato je moževo učenčevstvo pod Gospodom izredno pomembno za uspeh njegovega zakona in družine. Požrtvovalno služabništvo za izboljšanje zakona je znamenje dozorevajočega kristjana. Izbira žene na podlagi svetopisemskih lastnosti je skrajno pomembna. Vendar je enako pomembna tudi moževa nenehna rast v evangeliju, ki se kaže v njegovi predanosti Svetemu pismu v vsem življenju. Kristjan je tisti, ki vztraja v veri, ki je bila svetim izročena enkrat za vselej (Judovo pismo 1,3). Poročen kristjan si tudi prizadeva, da vodi svojo ženo v enaki vztrajnosti. Skupaj po Božji milosti gradita svoj zakon v zvezo, kakršno je načrtoval Bog.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj naj iščem v ženi?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries