settings icon
share icon
Vprašanje

Ali naj aktivno iščemo zakonca ali naj čakamo, da nam ga Bog pripelje?

Odgovor


Da, če se želimo poročiti, bi morali tako aktivno iskati kot aktivno čakati. Obstaja pomembno ravnovesje med obojim. Ne smemo panično iskati zakonca, kot da je to odvisno samo od naših prizadevanj. Niti ne smemo biti pasivni, misleč, da bo Bog nekega dne povzročil, da se nam nekega dne z jasnega neba zakonec pojavi na vratih. Kristjani, ki se želijo poročiti, bi morali začeti ta proces z molitvijo. Prvi korak je, da se predamo Božji volji za svoje življenje. »Razveseljuj se v GOSPODU, pa ti bo dal, kar želi tvoje srce« (Psalm 37,4). Razveseljevati se v Gospodu pomeni, da najdemo največje zadovoljstvo v poznavanju njega in v zaupanju, da nam suvereno daje, kar je najboljše za nas. Ko se podredimo Bogu v molitvi, preučevanju Svetega pisma, učenju vrstic, služenju in čaščenju, bo on postal naša želja. Kar se tiče iskanja zakonca, to pomeni, da postanemo pobožen potencialni zakonec za nekoga, medtem ko sami iščemo pobožnega potencialnega zakonca. Pregovori 3,6 nam pravijo: »Na vseh svojih poteh ga spoznavaj in on bo uravnaval tvoje steze.« Spoznavanje Boga v iskanju zakonca pomeni, da proaktivno rastemo v učenčevstvu in iščemo potencialnega partnerja, ki je tudi predan proaktivni rasti v učenčevstvu.

Ko se predamo Božji volji, moramo biti na jasnem glede lastnosti pobožnega zakonca in iskati nekoga, ki duhovno ustreza. Pomembno je, da imamo najprej jasno razumevanje teh lastnosti in da potem iščemo nekoga, ki jim ustreza. Če »se zaljubimo« v nekoga in potem odkrijemo, da ni duhovno primeren za našega zakonca, s tem kličemo srčno bolečino in se spravljamo v zelo težek položaj.

Obenem moramo preiskovati Sveto pismo glede navodil za razvijanje pobožnega značaja in aktivno iskati zakonca, ki dela enako. Potrpežljivo in metodično se vključimo v ta proces ter zaupajmo, da nam ga bo Bog pripeljal v življenje v skladu s svojo modro previdnostjo. Ko molimo, iščemo in čakamo, se bo razkrila Božja modra previdnost za nas. Zaupati moramo v Boga in njegov čas (Pregovori 3,5), tudi ko njegov čas ni naš čas. Včasih Bog kliče ljudi, naj se sploh ne poročijo (Prvo pismo Korinčanom 7), vendar v teh situacijah to razjasni, tako da odstrani željo po poroki. Božji čas je popoln in z vero in potrpežljivostjo bomo prejeli njegove obljube (Pismo Rimljanom 8,28; Pismo Hebrejcem 6,12).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali naj aktivno iščemo zakonca ali naj čakamo, da nam ga Bog pripelje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries