settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj naj iščem v možu?

Odgovor


Ko kristjanka išče moža, bi morala iskati moškega, kot je bil David – mož po Božjem srcu (Prva Samuelova knjiga 13,14; Apostolska dela 13,22). Najpomembnejši vidik, ki bi ga morala iskati v možu, je, da je pristen kristjan, ki skuša nad vsem ubogati Boga (Pismo Galačanom 2,20). Da bi lahko imel urejen odnos do vas kot svoje žene, mora najprej imeti pravi odnos do Boga samo po milosti, samo v veri, samo v Kristusa. Zaradi tega bi moral biti potencialni mož moški, ki je osredotočen na življenje v poslušnosti Božji besedi. Prizadevati si mora za takšno življenje, da bo vse v njegovem življenju, vključno z odnosom do žene, prinašalo slavo Bogu (Prvo pismo Korinčanom 10,31; Pismo Kološanom 3,17; Pismo Efežanom 5,25–33; Prvo Petrovo pismo 3,7).

Kakšne druge lastnosti bi morali iskati? Svetopisemske zahteve za starešine in diakone najdemo v Prvem pismu Timoteju 3,1–13. Te lastnosti bodo vidne v vsakem moškem, ki raste v učenčevstvu kot kristjan. Iščite moškega, ki dosledno kaže sadove Duha in ne dela mesa (Pismo Galačanom 5,19–24). Poiščite kristjana, ki razume, da je pod Bogom odgovoren za duhovno vodstvo v svoji družini (Prvo pismo Korinčanom 11,3; Pismo Efežanom 5,23; 6,4).

Zgornje lastnosti opisujejo moškega, ki je aktivno vključen v proces, da postane zrel kristjan. To je vrsta moškega, ki naj bi ga ženska iskala za potencialnega moža. Da, tudi telesna privlačnost, podobni interesi, dopolnjujoče se prednosti in slabosti ter želja po otrocih so pomembni. Vendar morajo biti te stvari drugotnega pomena v primerjavi z duhovnimi lastnostmi, ki naj bi jih kristjanka iskala v moškem. Moški, ki mu lahko zaupate, ga spoštujete in mu sledite po poti pobožnosti, ima veliko večjo vrednost kot moški, ki je dobro videti, je slaven ali ima denar.

Nazadnje, ko molite za moža, morate biti predani Božji volji v svojem življenju. Vsaka ženska si želi najti »princa na belem konju«, vendar je resničnost ta, da se boste verjetno poročili z moškim, ki ima prav toliko napak kot vi. Zato bodite po Božji milosti pripravljeni preživeti preostanek svojega življenja v učenju, kako biti partnerka in služabnica svojemu nepopolnemu možu. V drugi najpomembnejši odnos v življenju (zakon) moramo vstopiti s široko odprtimi očmi. Globoki občutek trajne varnosti, ki nam jo prinese samo odrešitev v Jezusu Kristusu, nas naredi zadovoljne, da čakamo na moža, ki je enako varen v Kristusu.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj naj iščem v možu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries