settings icon
share icon
Vprašanje

Katera so različna imena in poimenovanja za Sveto pismo?

Odgovor


V Stari in Novi zavezi je več kot deset imen in poimenovanj za Sveto pismo. Navajamo najbolj znana.

Knjiga postave (5 Mojzes 31,26): »Vzemite to knjigo postave in jo položite zraven skrinje zaveze GOSPODA, svojega Boga; tam naj priča proti tebi!« Sveto pismo je opisano kot knjiga postave, tj. zakonov. Namen teh zakonov ni, da bi nas zasužnjili ali da bi dušili naš odnos z Bogom, ampak da bi nam bolje prikazali Božjo pravičnost in nas opozorili na Kristusa.

Evangelij (Rimljanom 1,16): »Ne sramujem se evangelija, saj je vendar Božja moč v rešitev vsakomur, ki veruje [...]« Sveto pismo nam razodeva evangelij, dobro novico o Gospodu Jezusu Kristusu. Prek Božjega Sina so nam odpuščeni grehi in nam je podarjeno odrešenje.

Sveta Pisma (Rimljanom 1,1c–2): »[...] Božji evangelij, ki ga je Bog napovedal po svojih prerokih v svetih Pismih[.]« Sveto pismo je zbirka spisov, ki so sveti in imajo avtoriteto, ker jih je navdihnil Bog.

GOSPODOVA postava (Psalm 19,8): »GOSPODOVA postava je popolna, poživlja dušo; GOSPODOVO pričevanje je zanesljivo, nevednega dela modrega.« Postave, tj. zakonov Svetega pisma ne gre zamenjevati s katerimi drugimi zakoni. To so zapovedi samega Boga, ne človeško brbljanje.

Besede življenja (Apostolska dela 7,38): »On je bil pri občestvu, zbranem v puščavi, z angelom, ki mu je govoril na Sinajski gori, in z našimi očeti; on je prejel besede življenja, da jih nam izroči.« Sveto pismo je živa knjiga; vsaka knjiga, poglavje in vrstica prekipevajo od vednosti in modrosti samega Boga.

Kristusova beseda (Kološanom 3,16): »Kristusova beseda naj bogato prebiva med vami. V vsej modrosti se med seboj poučujte in spodbujajte. S psalmi, hvalnicami in duhovnimi pesmimi v svojih srcih hvaležno prepevajte Bogu.« Kristusovo sporočilo je sporočilo odrešenja od greha po njem, ki lahko odreši.

Pismo (2 Timotej 3,16): »Vse Pismo je navdihnjeno od Boga in koristno za poučevanje, svarjenje, za poboljševanje in vzgojo v pravičnosti[.]« Sveto pismo je zbirka spisov, navdihnjenih od Boga, zato je edinstveno. To je edina knjiga, ki so jo napisali ljudje, »nošeni od Svetega Duha« (2 Peter 1,21).

Zvitek (Psalm 40,8b): »Glej, prihajam; v zvitku knjige je pisano o meni[.]« Sveto pismo v prerokbi o Jezusu sámo sebe imenuje »zvitek« – pergamentni zvitek, v katerem je zapisana vednost, ki se mora prenašati iz roda v rod.

Meč Duha (Efežanom 6,17): »Vzemite tudi [...] meč Duha, kar je Božja beseda.« Sveto pismo lahko kakor meč odbije vsak napad, lahko prebode z Božjo resnico. Pisec Pisma Hebrejcem pravi: »Božja beseda je namreč živa in dejavna, ostrejša kakor vsak dvorezen meč in zareže do ločitve duše in duha, sklepov in mozga ter presoja vzgibe in misli srca.« (4,12)

Resnica (Janez 17,17): »Posveti jih v resnici; tvoja beseda je resnica.« Sveto pismo je Božja beseda in zato resnica. Vsaka beseda v njem prihaja iz uma Boga. On je resnica, torej je tudi njegova beseda resnica.

Božja beseda (Luka 11,28b): »Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo.« Sveto pismo je Božje glasilo, saj skozi vsako knjigo neposredno govori Bog.

Beseda življenja (Filipljanom 2,16): »Držite se besede življenja [...]« Sveto pismo nam razodeva razliko med življenjem in smrtjo: kdor sprejme Jezusa Kristusa kot svojega Odrešenika, ga čaka večno življenje; kdor Jezusa ne sprejme, ga čaka večna smrt.

GOSPODOVI izreki (Psalm 12,7): »GOSPODOVi izreki so čisti izreki, srebro prečiščeno v topilnici na zemlji, sedemkrat očiščeno.« Besede Svetega pisma so popolne in brezhibne, saj jih je prek prerokov in apostolov spregovoril Gospod, da bi se razodela njegova ljubezen in veličastvo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Katera so različna imena in poimenovanja za Sveto pismo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries