settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni hoditi v Duhu?

Odgovor


Kristjani imajo Kristusovega Duha, upanje slave, v sebi (Pismo Kološanom 1,27). Ko se ponižno predamo hoji v Duhu, bomo vsak dan napredovali v osebni svetosti. To se zgodi, ko se zavestno odločimo po veri, da se bomo zanašali na Svetega Duha, da nas bo vodil v mislih, besedah in dejanjih (Pismo Rimljanom 6,1–14). Hoditi v Duhu pomeni živeti vredno klica, s katerim smo bili poklicani h Kristusovemu evangeliju (Pismo Efežanom 4,1–4; Pismo Filipljanom 1,27–30). Vidi se v praktičnih značilnostih odnosov v telesu kristjanov, ko trdno stojimo in skupaj delamo v enotnosti Duha. Vemo lahko, da hodimo v Duhu, če naše življenje kaže sad Duha, ki je ljubezen, veselje, mir, potrpežljivost, blagost, dobrotljivost, zvestoba, krotkost in samoobvladanje (Pismo Galačanom 5,22–23). Biti napolnjen z Duhom oz. hoditi v Duhu se vidi predvsem v svetih odnosih med člani lokalne cerkve (Pismo Kološanom 3,12–17). Hoditi v Duhu je disciplina posameznika, ki se uresničuje (praktično vidi) v skupnosti.

Hoja v Duhu se kaže, ko kristjani poučujejo in opominjajo drug drugega v modrosti in skupaj častijo Boga v veselem petju s hvaležnostjo v medsebojnem podrejanju (Pismo Efežanom 5,18–20; Pismo Kološanom 3,16). Božje otroke vodi Božji Duh po poti postopnega posvečenja; postajajo vse bližji Bogu, našemu Očetu (Pismo Rimljanom 8,12–17). Kristjani se občasno odločijo, da ne bodo hodili v Duhu, zato grešijo in ga žalostijo (Pismo Efežanom 4,30). To ni običajno vedenje za kristjane in dobro je, da lahko kristjani to popravijo, tako da priznajo svoje grehe in se pokesajo zanje (Prvo Janezovo pismo 1,5–2,2). »Hoditi v Duhu« pomeni predati svoje telo vodenju Duha. Bistvenega pomena je, da »hodiš v Duhu«, tako da mu dovoliš, da vodi tvoje korake in preobraža tvoj um (Pismo Rimljanom 12,1–2).

Tako kot nas je Bog po Svetem Duhu opravičil po veri v Kristusa, nam zapoveduje, naj hodimo v njem po veri skozi vseživljenjski proces posvečenja, ki bo dosegel svoj vrh v našem večnem poveličanju (Pismo Rimljanom 8,28–30)!

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni hoditi v Duhu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries