settings icon
share icon
Vprašanje

Ali so otroci kaznovani za grehe svojih staršev?

Odgovor


Na ravni posameznika otroci niso kaznovani za grehe, ki jih zagrešijo njihovi starši; prav tako starši niso kaznovani za grehe svojih otrok. Vsak izmed nas je posamezno odgovoren za svoje grehe. Ezekiel 18,20 nam pravi: »Duša [človek], ki greši, umre. Sin ne bo nosil očetove krivde in oče ne bo nosil sinove krivde. Pravičnost pravičnega ostane na njem in krivičnost krivičnega ostane na njem.« Ta vrstica jasno kaže, da nosi odgovornost in kazen za grehe ta, ki jih je zagrešil.

Obstaja vrstica, zaradi katere nekateri verjamejo, da Sveto pismo uči o medgeneracijski kazni za greh, vendar je to tolmačenje napačno. Ta vrstica je v Drugi Mojzesovi knjigi 20,5, ki govori v zvezi z maliki: »Ne priklanjaj se jim in jim ne služi, kajti jaz, GOSPOD, tvoj Bog, sem ljubosumen Bog, ki obiskujem krivdo očetov na sinovih, na tretjih in na četrtih, tistih, ki me sovražijo …« Bodite pozorni na pomen besedne zveze »… obiskujem krivdo …« Ta vrstica ne govori o kazni posameznikov za grehe drugih. Govori o učinkih in posledicah grehov nekaterih, ki jih izkušajo tisti, ki se družijo s tistimi, ki so te grehe zagrešili. Govori o tem, da lahko posledice človekovih grehov (ali grehov skupine ljudi) čutijo njegovi/njihovi potomci več generacij kasneje. Bog je govoril Izraelcem, da bodo njihovi otroci čutili negativen vpliv njihovega greha malikovanja kot naravno posledico sramotnega vpliva, ki ga malikovanje prinese kateri koli družbi. Otroci, ki se jih vzgaja v malikovalskem okolju, izkusijo strašne vplive družbe, ki jo je pokvarila sprevržena morala, in bodo potem sami izvajali podobno malikovanje ter tako zapadli v vzpostavljen vzorec neposlušnosti. Vpliv neposlušne generacije je tako globoka vsaditev hudobije v kulturo, da se bodo negativne posledice čutile celo več generacij kasneje. Na ravni našega osebnega odnosa z Bogom pa nas Bog nima kot posameznike odgovorne za grehe naših staršev, pač pa posredno trpimo zaradi grehov, ki so jih zagrešili naši starši, tako kot ponazarja vrstica Druga Mojzesova knjiga 20,5.

Kot kaže vrstica Ezekiel 18,20, je vsak posameznik odgovoren pred Bogom za svoje grehe in mora nositi kazen zanje. Ne moremo kriviti drugega za svojo krivdo, prav tako ne more drug prevzeti odgovornosti za naš greh. Obstaja pa ena in edina izjema od tega pravila na vsem svetu. En človek je nosil grehe drugih in plačal kazen zanje, tako da bi bili grešnikom odpuščeni grehi in da bi postali popolnoma pravični in čisti v Božjih očeh. Ta Bog-človek je Jezus Kristus. Bog je poslal svojega Sina, Jezusa Kristusa, na svet, da zamenja njegovo popolnost za naš greh. »Njega, ki ni poznal greha, je zavoljo nas storil za greh, da bi mi postali Božja pravičnost v njem« (Drugo pismo Korinčanom 5,21). Jezus Kristus vzame kazen za grehe tistih, ki pridejo samo k njemu, se s kesanjem odvrnejo od grehov in začnejo verovati vanj, in jim pripiše svojo pravičnost. Ta večna odrešitev je za vse, ki verujejo izključno in osebno vanj ter se mu predajo kot Gospodu in Odrešeniku.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali so otroci kaznovani za grehe svojih staršev?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries