settings icon
share icon
Vprašanje

Ali smo vsi podedovali greh od Adama in Eve?

Odgovor


Ja, vsi ljudje podedujemo grešno naravo od Adama. Bolj specifično, Adamov greh je pripisan vsem njegovim potomcem. Prva Mojzesova knjiga 3 opisuje Adamovo in Evino uporništvo proti Bogu. Zaradi tega uporništva sta postala grešnika. Pismo Rimljanom 5,12–21 poudarjeno pravi, da zaradi našega izvora iz Adama vsi ljudje podedujemo Adamov izvirni greh. Po Adamu je greh vstopil na svet in se prenaša na vse ljudi, tako da smo vsi grešniki. Ta greh, ki se prenaša, se imenuje podedovani ali pripisani izvirni greh. Tako kot podedujemo telesne značilnosti od svojih bioloških staršev, podedujemo grešno naravo od Adama, našega prvega starša in zvezne glave celotnega človeštva. Vsi Adamovi potomci podedujejo njegovo grešno naravo. Grešimo, ker smo po svoji naravi, ki smo jo podedovali od Adama, grešniki. Greh je opisan v Svetem pismu kot kršitev Božje postave (Prvo Janezovo pismo 3,4) in uporništvo proti Bogu (Peta Mojzesova knjiga 9,7; Jozue 1,18). Posledica greha je smrt (Pismo Rimljanom 6,23).

Adam in Eva sta bila ustvarjena po Božji podobi in njegovi podobnosti (Prva Mojzesova knjiga 1,26–27; 9,6). Mi pa, čeprav smo ustvarjeni po Božji podobi, nosimo tudi Adamovo grešno podobo in podobnost (Prva Mojzesova knjiga 5,3). Ko je Adam padel v greh, je prinesel prekletstvo greha nase in na vse svoje potomce. Posledica tega je, da je vsak njegov potomec »okužen« z grehom, ki vodi v smrt. David je nad tem dejstvom žaloval v enem svojih psalmov: »Glej, v krivdi sem bil rojen, v grehu me je spočela moja mati« (Psalm 51,7). To ne pomeni, da ga je njegova mati rodila nezakonskega, pač pa pomeni, da je njegova mati podedovala grešno naravo od svojih staršev, oni so jo od svojih staršev in tako naprej. David je podedoval greh od svojih staršev, tako kot ga mi vsi. Tudi če živimo najboljše življenje, kar je mogoče po človeško, na vsak vidik našega bitja vpliva greh kot posledica podedovanega greha od Adama.

Ker se vsi rodimo kot grešniki, vsi grešimo – naša prava narava je grešiti. Nemogoče je, da ne bi grešili. Bodite pozorni na potek v Pismu Rimljanom 5,12: greh je vstopil na svet po Adamu, smrt sledi grehu, smrt pride nad vse ljudi, vsi ljudje grešijo, ker podedujejo greh od Adama. Ker »s[m]o vsi grešili in s[m]o brez Božje slave« (Pismo Rimljanom 3,23), potrebujemo popolno, brezgrešno žrtev kot plačilo za naše grehe namesto nas. Sami nimamo moči, da bi to storili zase. Še dobro, da je Jezus Kristus naš Odrešenik od prekletstva greha in smrti! »Kakor namreč v Adamu vsi umirajo, tako bodo v Kristusu tudi vsi oživljeni, ...« (Prvo pismo Korinčanom 15,22). Na svetu sta samo dve duhovni družini: Adamova družina in Kristusova družina. Vsak človek na zemlji pripada eni izmed teh dveh družin. Bog gleda na vsakega človeka kot na krivega grešnika »v Adamu« ali odkupljenega greha »v Kristusu«. V tej zadevi ni srednje poti niti sivega področja. Biti v Adamu pomeni, da si del vsega, kar je storil in kar je bil, to je, da ti je pripisana duhovna smrt kot posledica podedovane grešne narave. V Adamu imamo vsi, ki se rodimo, Adamova podedovana nagnjenja in značaj.

Za vse tiste, ki smo v Kristusu, kazen za naš greh je bila plačana z Jezusovo smrtjo na križu in zdaj imamo »v njem, po njegovi krvi […] odkupitev, odpuščanje prestopkov po bogastvu njegove milosti« (Pismo Efežanom 1,7). Ko se človek nadnaravno na novo rodi samo po milosti, samo v veri samo v nadomestno smrt Jezusa Kristusa namesto njega, ni nič več v Adamu, ampak v Kristusu. V procesu te veličastne preobrazbe je novi vernik za vedno odstranjen iz Adamove družine in prestavljen v Kristusovo družino in je zdaj nova stvaritev. »Če je torej kdo v Kristusu, je nova stvaritev. Staro je minilo. Glejte, nastalo je novo« (Drugo pismo Korinčanom 5,17). Bog je v svoji čudoviti milosti pripisal naš greh Jezusu, nam pa je pripisal Kristusovo pravičnost. To je zdravilo za greh, ki ga podedujemo od Adama, in to zdravilo najdemo samo v Jezusu: »Vedite, bratje: po njem [Jezusu] se vam oznanja odpuščanje grehov« (Apostolska dela 13,38).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali smo vsi podedovali greh od Adama in Eve?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries