settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je neoprostljiv greh / neodpustljiv greh?

Odgovor


Neoprostljiv/neodpustljiv greh ali »preklinjanje Svetega Duha« je omenjen v Evangeliju po Marku 3,22–30 in v Evangeliju po Mateju 12,22–32. Jezus je rekel: »Resnično, povem vam: Človeškim sinovom bo vse odpuščeno, grehi in kletve, kolikor jih bodo izrekli« (Evangelij po Marku 3,28), potem pa navede eno izjemo: »Kdor pa preklinja Svetega Duha, vekomaj ne bo dosegel odpuščanja, ampak ga bo greh večno bremenil« (v. 29).

Po Jezusovih besedah je neoprostljiv ali neodpustljiv greh edinstven. To je edini prestopek, ki ne bo nikoli odpuščen (»nikoli« je pomen besed »ne v tem veku ne v prihodnjem« v Evangeliju po Mateju 12,32). Neodpustljiv greh je preklinjanje (»kljubovalna nespoštljivost«) Svetega Duha v kontekstu delovanja Duha v svetu skozi Kristusa. Z drugimi besedami, poseben primer preklinjanja, kot ga vidimo v Evangeliju po Mateju 12 in v Evangeliju po Marku 3, je edinstven. Krivci, skupina farizejev, so bili priče neovrgljivemu dokazu, da je Jezus delal čudeže v moči Svetega Duha, vendar so trdili, da je obseden s poglavarjem demonov, Belcebubom (Evangelij po Mateju 12,24; Evangelij po Marku 3,30).

Judovski voditelji Jezusovega časa so zagrešili neoprostljiv greh, ko so obtožili Jezusa Kristusa (v živo, na zemlji), da je obseden z demoni. Niso imeli opravičila za takšno dejanje. Niso govorili iz nevednosti ali napačnega razumevanja. Farizeji so imeli dovolj dokazov, da so vedeli, da je Jezus Mesija, ki ga je poslal Bog, da reši Izrael. Niso mogli zanikati, da je Jezus izpolnjeval mesijanska preroštva. Videli so Jezusova čudovita dela in slišali so njegovo jasno predstavitev resnice. Vendar so se namerno odločili, da bodo zanikali resnico in obrekovali Svetega Duha. Ko so stali pred Lučjo sveta, se kopali v njegovem veličastvu, so kljubovalno zaprli oči in ušesa ter namerno postali slepi in gluhi. Jezus je ta greh izrekel za neodpustljiv.

Preklinjanje Svetega Duha, kot je bilo specifično v situaciji farizejev, se na tak način danes ne more ponoviti. Jezus Kristus ni na zemlji in nihče ne more osebno videti Jezusa, ki dela čudež, in potem to moč pripisati hudiču namesto Duhu. Edini neoprostljivi greh danes je nenehna nevera, preklinjanje Svetega Duha z zavračanjem Jezusa Kristusa. Ni oprostitve za človeka, ki umre v svojem zavračanju Kristusa. Sveti Duh deluje v svetu, prepričuje neodrešene o njihovem grehu, pravičnosti in sodbi (Evangelij po Janezu 16,8). Če se človek upira temu prepričevanju in se ne spreobrne, izbere pekel namesto nebes. »Brez vere namreč ne moremo biti Bogu všeč« (Pismo Hebrejcem 11,6) in predmet vere je Jezus (Apostolska dela 16,31). Ni odpuščanja za nikogar, ki umre izven Kristusa, brez vere vanj.

Bog nam je priskrbel odrešitev v svojem Sinu (Evangelij po Janezu 3,16). Odpuščanje najdemo izključno v Jezusu (Evangelij po Janezu 14,6; Apostolska dela 4,12). Zavreči edinega Odrešenika pomeni ostati brez možnosti odrešitve; zavreči edino oprostitev je očitno neoprostljivo.

Mnogi ljudje se bojijo, da so zagrešili kakšen greh, ki ga Bog ne more ali noče odpustiti. Prepričani so, da zanje ni upanja. Kar izkušajo, je prava moralna krivda za greh, ki jo morajo čutiti. Vendar hudič ne bi ničesar raje, kot da se ljudje kar naprej trudijo v napačnem razumevanju, da zanje odpuščanje ni na voljo v Jezusu Kristusu. Kar morajo sprejeti, je oprostitev, odpuščanje in odrešitev, ki jo dobijo samo po milosti, samo v veri samo v Jezusa Kristusa. Bog spodbuja grešnika, ki ve za svoj greh: »Približajte se Bogu in se vam bo približal« (Jakobovo pismo 4,8). Pavlovo pričevanje je dokaz, da Bog lahko reši in bo rešil vsakogar, ki pride k njemu v veri (Prvo pismo Timoteju 1,12–17). Če danes trpite pod bremenom krivde, počivajte v prepričanju, da niste zagrešili neoprostljivega greha. Že samo dejstvo, da po pravici čutite pravo moralno krivdo in sram, ker ste prekršili Božjo postavo, je dokaz, da vas Sveti Duh prepričuje o grehu, tako da vam je samo po milosti, samo v veri samo v Jezusa Kristusa lahko odpuščeno in ste lahko odrešeni za vso večnost. Bog čaka z odprtimi rokami. Jezusova obljuba je: »Dokončno lahko odreši tiste, ki po njem prihajajo k Bogu« (Pismo Hebrejcem 7,25). Gospod Jezus ne bo nikoli prelomil svoje obljube. »Glej, Bog je moja rešitev, zaupam in se ne bojim, kajti moja moč in moja pesem je GOSPOD BOG, bil je moja rešitev« (Izaija 12,2). Veruj v Gospoda Jezusa danes, se pokesaj svojih grehov in se odvrni od njih, in oproščeno in odpuščeno ti bo ter boš odrešen.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je neoprostljiv greh / neodpustljiv greh?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries