settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je gnusoba opustošenja?

Odgovor


Besedna zveza »gnusoba opustošenja« se nanaša na Evangelij po Mateju 24,15-16: »Ko boste torej na svetem kraju videli stati gnusobo opustošenja, o kateri govori prerok Daniel – kdor bere, naj razume –, takrat naj bežijo v hribe tisti, ki so v Judeji.« To se nanaša na vrstico Daniel 9,27: »Z mnogimi utrdi zavezo za en teden, in na polovici tedna odpravi klavno in jedilno daritev; na krilu [templja] bo gnusoba opustošenja do konca, ko se bo izvršila obsodba nad pokončevalcem.« Leta 167 pr. Kr. je grški vladar Antioh Epifan postavil oltar Zevsu nad oltarjem žgalnih daritev v judovskem templju v Jeruzalemu. Prav tako je žrtvoval prašiča na oltarju v templju v Jeruzalemu. Ta dogodek je znan kot gnusoba opustošenja.

V Evangeliju po Mateju 24,15-16 je Jezus govoril približno 200 let po tem, ko se je zgodila zgoraj opisana gnusoba opustošenja. Tako je Jezus gotovo prerokoval, da se bo nekoč v prihodnosti zgodila še ena gnusoba opustošenja v judovskem templju v Jeruzalemu. Večina razlagalcev svetopisemskih preroštev meni, da je Jezus govoril o antikristu, ki bo storil nekaj zelo podobnega temu, kar je storil Antioh Epifan. To potrjuje dejstvo, da se nekaj od tega, kar je Daniel prerokoval v vrstici Daniel 9,27, ni zgodilo leta 167 pr. Kr. z Antiohom Epifanom. Antioh ni potrdil zaveze z Izraelom za sedem let. Antikrist je tisti, ki bo v poslednjih časih sklenil zavezo z Izraelom za sedem let in jo potem prelomil, ko bo storil nekaj podobnega gnusobi opustošenja v judovskem templju v Jeruzalemu.

Ne glede na to, kaj je prihodnja gnusoba opustošenja, ne bo pustila nobenega dvoma v nikomer, da je tisti, ki jo bo zagrešil, oseba, ki je znana kot antikrist. Razodetje 13,14 ga opisuje, da bo naredil nekakšno podobo, ki jo bodo vsi prisiljeni častiti. Sprememba templja živega Boga v mesto čaščenja za antikrista je resnično »gnusoba«. Tisti, ki bodo živi in bodo ostali v času velike stiske, morajo biti pozorni in prepoznati, da je ta dogodek začetek triinpolletnega obdobja najhujše stiske in da je ponovni prihod Gospoda Jezusa blizu. »Zato bedite in vsak čas molíte, da bi zmogli ubežati vsemu temu, kar se bo zgodilo, in stopiti pred Sina človekovega« (Evangelij po Luku 21,36).

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj je gnusoba opustošenja?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries