settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj je glosolalija?

Odgovor


Glosolalija je ekstatično izgovarjanje jeziku podobnih glasov. Včasih ga zamenjavajo s ksenoglosijo, svetopisemskim darom jezikov. A prvo je brbljanje v namišljenem jeziku, drugo pa sposobnost tekočega govorjenja v pravem jeziku, ki se ga govorec ni nikoli učil.

Ksenoglosija ni prirojena oz. naravna sposobnost. Kar zadeva glosolalijo, pa je bilo v neki raziskavi ustanove Lutheran Medical Center dognano, da je to priučeno vedenje. Glosolalije se lahko naučimo, če upoštevamo nekaj preprostih navodil. Ugotovljeno je bilo tudi, da ljudje zmorejo »govoriti v jezikih«, ne da bi bili v transu ali podobnem stanju. Neki drug poskus s šestdesetimi udeleženci je pokazal, da je po poslušanju enominutnega posnetka primera glosolalije 20 odstotkov udeležencev znalo predvajane glasove natančno posnemati. Z nekaj vaje je to uspelo 70 odstotkom navzočih.

Na glosolalijo naletimo vsepovsod po svetu. Poganska verstva po vsem svetu so obsedena z jeziki, npr. sudanski šamanizem, kult boga Šanga na zahodnoafriški obali, etiopski kult demonov zorov, vudu na Haitiju ter religije južnoameriških prvotnih prebivalcev in avstralskih aboriginov. Mrmranje ali žlobudranje, ki naj bi pomenilo, da govorec, svet mož, doživlja globok duhovni uvid, je že starodavna praksa.

Na splošno ločimo dva vidika glosolalije. Prvi je mrmranje ali izgovarjanje glasov, podobnih jeziku. To lahko počne skoraj vsakdo; otroci znajo oponašati govor (sicer nerazumljivo), še preden se naučijo govoriti. To ni nič nenavadnega. Drugi vidik glosolalije pa je ekstaza ali vzhičenje, podobno transu. Tudi pri tem ni nič nenavadnega, je pa to stanje nekoliko težje namerno doseči, kot če bi le hoteli izgovarjati jeziku podobne glasove.

Nekateri kristjani, zlasti pripadniki binkoštnega gibanja, so prepričani, da je glosolalija po izvoru nadnaravna, podobno kot govorjenje v jezikih, o katerem beremo v Novi zavezi. Menijo, da je glavni namen daru govorjenja v jezikih prikaz, da se nad govorca izliva Sveti Duh, podobno kot pri dogodku na binkoštni dan (Apd 2; dogodek je napovedal Joel – Apd 2,17).

Kristjani, ki zagovarjajo tako ali drugačno prakso glosolalije, si niso enotni o tem, kaj glosolalija je in kako učinkuje. Nekateri zatrjujejo, da je to res dar Svetega Duha, drugi pa ji ne pripisujejo velikega pomena, saj je Pavel napisal, da je dar govorjenja v jezikih veliko manj pomemben kot drugi darovi svetega Duha (gl. 1 Kor 14). Spet drugi ne želijo spodkopavati enotnosti cerkve glede takih vprašanj, zato o njih sploh ne govorijo ali pa pravijo, da je glosolalija psihičen pojav. Tretji menijo, da glosolalija ni nič manj kot satanova prevara.

Ljudje po svetu govorijo in razumejo najraznovrstnejše jezike, a v takem ekstatičnem izgovarjanju glasov ni prepoznati kakega resničnega jezika. Slišati je zmešnjavo vzhičenih glasov in zvokov. Ni mogoče reči kaj takega, kot je veljalo za prvo cerkev, ko so učenci spregovorili v pravih jezikih, ki pa jih sicer niso znali govoriti (Apd 2,8).

Skratka, glosolalija ni svetopisemski dar jezikov. Pavel je jasno povedal, da je govorjenje v jezikih predvsem znamenje za neverujoče, da bi se širil evangelij, dobra novica o Kristusu (1 Kor 14,19.22).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj je glosolalija?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries