settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni biti eno meso v zakonu?

Odgovor


Izraz »eno meso« prihaja iz Prve Mojzesove knjige, iz zapisa o stvarjenju Eve. Prva Mojzesova knjiga 2,21–24 opisuje proces, v katerem je Bog ustvaril Evo iz rebra, ki ga je vzel Adamu, potem ko je nadenj leglo trdno spanje in je zaspal. Ko je Bog pripeljal Evo k Adamu, jo je Adam prepoznal, da je prišla iz njega. Dejansko sta bila eno meso. To organsko resničnost primerno ponazori človeško telo. Zdravo človeško telo, sestavljeno iz veliko delov, je celota in se ga ne da razdeliti na dele, da je obenem še vedno celota. Ko moškega in žensko združi sveti zakon, postaneta ena nova nedeljiva celota. Nič več nista dve ločeni in neodvisni bitji (dva avtonomna posameznika), ampak sta zdaj eno bitje (združen poročen par). Ta nova zveza ima številne pomembne vidike.

Kar se tiče vseh čustvenih navezanosti in zvestobe, ima nova zakonska zveza zdaj in za vedno prednost pred vsemi prejšnjimi in prihodnjimi odnosi (Prva Mojzesova knjiga 2,24). V neposlušnosti nekateri zakonski partnerji še vedno dajejo večjo težo vezmi s starši ali drugimi izven zakona, namesto z zakoncem. To je recept za katastrofo v zakonu in izkrivljanje Božjega izvirnega namena, naj zapustijo očeta in mater in se pridružijo zakoncu. Podobno pride do kršenja narave enega mesa v zakonu, ko eden ali oba zakonca povzdigneta svoje odnose z otroki nad odnosom s svojim zakoncem.

Čustveno, duhovno, intelektualno, finančno, družbeno in na vse druge načine sta dva posameznika postala eno kot poročen par. Tako kot vsi deli zdravega človeškega telesa delujejo skupaj kot integrirana celota za dobro posameznih delov in hkrati za dobro vseh (želodec prebavlja hrano za telo, možgani usmerjajo telo v dobro celote, roke delajo za telo itd.), tako mora vsak zakonec v zakonu skrbeti za drugega. Na primer, vsak partner ne sme več gledati na zasluženi denar kot na »moj« denar, ampak kot »najin« denar. Pismo Efežanom 5,22–33 in Pregovori 31,10–31 opisujejo nekaj praktičnih primerov te enosti v odnosih med možem in ženo.

Telesno dva postaneta eno meso, kar se kaže v otrocih, ki jih prinese njuna zveza. Ti otroci imajo zdaj posebno genetsko sestavo, specifično za zvezo enega mesa njihovih staršev. Celo v spolnem vidiku njunega odnosa mož in žena ne smeta gledati na svoje telo kot na svoje, ampak da pripada partnerju (Prvo pismo Korinčanom 7,3–5). Prav tako naj se ne osredotočata na svoj užitek, ampak na dajanje užitka zakoncu.

Ta enost in želja, da bi koristili drugemu, ni vedno avtomatična, še posebno po padcu človeštva v greh. Možu je v Prvi Mojzesovi knjigi 2,24 naročeno, naj se »pridruži« svoji ženi. Ta beseda vsebuje dvoje. Eno je, naj bo prilepljen na ženo, podoba tega, kako tesna naj bo zakonska zveza. Drugi vidik je, naj se močno trudi za ženo. To prizadevanje naj se podaljša prek dni snubljenja, ki so vodili v zakon, in naj se nadaljuje v celem zakonu. Meseno nagnjenje je, »da delamo, kar se nam zdi dobro«, namesto da bi razmišljali, kaj bo koristilo zakoncu. Ta osredotočenost nase je rutina, v katero pogosto zapadejo zakonci, ko je »medenih tednov konec«. Namesto da bi premišljevala, kako njune lastne potrebe niso zadovoljene, morata oba ostati osredotočena na zadovoljevanje potreb svojega zakonca.

Najsi je še tako lepo, da dva živita skupaj in zadovoljujeta potrebe drug drugega, ima Bog še višji klic za zakon. Tako kot morajo posamezniki služiti Kristusu s svojim življenjem pred zakonom, morajo zdaj služiti Kristusu skupaj kot enota in vzgajati otroke, da bodo služili Bogu (Malahija 2,15; Prvo pismo Korinčanom 7,29–34; Pismo Efežanom 6,4). Priskila in Akvila v Apostolskih delih 18 sta dober zgled tega. Ko par skupaj služi Kristusu, bo veselje v Duhu značilno za njun zakon. To je ključ do veselja v zakonski zvezi enega mesa: enost s Kristusom posamezno in enost drug z drugim v Kristusu skupaj.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni biti eno meso v zakonu?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries