settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni, da je Jezus Božji edinorojeni sin?

Odgovor


Izraz »edinorojeni« v povezavi z Jezusom Kristusom (Evangelij po Janezu 1,14.18; 3,16. 18; Prvo Janezovo pismo 4,9) je prevod grške besede monogenes.

Krivoverski učitelji in kulti so napačno razlagali ta izraz, da bi spodbujali krivoverski nauk, da Jezus Kristus ni Bog, to je da Jezus v svojem bistvu ni enakovreden Bogu kot druga oseba Trojice. Napačno trdijo, da »edinorojeni« pomeni, da je Jezus ustvarjeno bitje, ter domnevajo, da je lahko samo nekdo, ki ima začetek v času, »edinorojeni«. Ne zavedajo pa se, da je »edinorojeni« prevod grške besede. Pravilno razlago in prevod mora podpirati izvirni pomen grškega besedila, ne da se pripisuje pomen prevoda izvirnemu besedilu Svetega pisma.

Kaj torej pomeni monogenes? Po grško-angleškem leksikonu Nove zaveze in druge zgodnjekrščanske literature (BAGD, 3. izdaja) ima grška beseda monogenes dve prvotni definiciji. Prva definicija je: »Nanašajoč se na to, da je edini te vrste v specifičnem odnosu.« To je pomen, uporabljen v Pismu Hebrejcem 11,17, ko pisec piše o Izaku kot Abrahamovem »edinorojenem sinu«. Abraham je imel več kot enega sina, ampak Izak je bil edini sin, ki ga je imel po Božji obljubi po Sari in edini sin zaveze. Bil je edinstven v svojem odnosu z Abrahamom in Bogom v primerjavi z Izmaelom.

Druga definicija se glasi: »Nanašajoč se na to, da je edini svoje vrste ali razreda, edinstven po vrsti.« To je pomen, uporabljen v Evangeliju po Janezu 3,16 (glej Evangelij po Janezu 1,14.18; 3,16.18; Prvo Janezovo pismo 4,9). Janezova prvotna skrb je, da pokaže, da je Jezus Božji Sin (Evangelij po Janezu 20,31), v svojem bistvu enakovreden Bogu kot druga oseba Trojice (Evangelij po Janezu 5,18.58; 10,30). Izraz monogenes uporablja, da poudari, da je Jezus edinstveno Božji Sin po vrsti, večno. Večno je iste božanske narave (bistva) kot Bog, v nasprotju z odkupljenimi, ki so postali Božji sinovi in hčere samo po Božji milosti, samo po veri samo v Jezusa Kristusa.

Besedi, kot sta »Oče« in »Sin«, sta človeška izraza, ki opisujeta medsebojne odnose med osebami Trojice. Prva in druga oseba Trojice, Bog Oče in Bog Sin, sta v medsebojnem odnosu drug z drugim v popolni enotnosti, ljubezni, časti, spoštovanju, naklonjenosti, enakovrednosti, skladnosti itd. Njun odnos je idealen in niti najboljši človeški odnos med očetom in sinom ne more biti tak, čeprav bi moral biti. Tako moramo razumeti Jezusa kot »edinorojenega Sina« – edinega popolnega Sina, ki je v odnosu z edinim popolnim Očetom – eden te vrste istega bistva. Tisti, ki so bili obnovljeni v odnosu z Bogom v Kristusu, zaradi svojega položaja v Kristusu, so deležni božanske narave – blagoslovljeni z njo – zdaj (Drugo Petrovo pismo 1,2–4) in za večnost (Prvo pismo Korinčanom 13,12; Drugo pismo Korinčanom 3,18; Prvo Janezovo pismo 3,2; Razodetje 21,5–7). Žal je ta veličastna svetopisemska resnica popačena, kadar pomen izraza monogenes zakrivajo kulti (kot so Jehovove priče in mormoni), ki nepravilno razlagajo, prevajajo in uporabljajo izraz »edinorojeni«, kot da pomeni, da je Jezusa »izdelal« ali »ustvaril« Bog Oče.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni, da je Jezus Božji edinorojeni sin?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries