settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo sta dve priči v knjigi Razodetja?

Odgovor


Obstajajo tri primarni pogledi v indentiteto dveh prič iz knjige Razodetja 1,3-12: (1) Mojzes in Elija, (2) Henoh in Elija, (3) neznana vernika, ki ju Bog pokliče, da sta njegove priče v poslednjih časih.

Mojzes in Elija sta verjetni priči, zaradi dejstva kako sta spremenila vodo v kri (Razodetje 11,6), Mojzes je znan po temu dejanju (Druga Mojzesova knjiga 7), in po njuni moči da uničita ljudi z ognjem (Razodetje 11,5), po čimer je Elija znan (Druga knjiga kraljev 1). Pomembno je tudi umeniti da sta bila Mojzes in Elija te dve priči ki sta stala z Jezusom pred Učenci (Evangelij po Mateju 17,3-4). Tudi Judovska tradicija pričakuje da se bosta v prihodnosti Mojzes in Elija vrnila. Malahija 4,5 predviduje prihod Elija in Judje so verjeli, da Božja obljuba ki govori o preroku kot je bil Mojzes (Peta Mojzesova knjiga 18,15, 18) to kaže na njegov poslednji prihod.

(2) Henoh in Elija sta tudi verjetne priče, ker jih je Bog odvzel iz zemlje še predno sta izkusila smrt. (Prva Mojzesova knjiga 5,23; Druga knjiga kraljev 2,11). Dejstvo, da ni ne Henoh in ne Elija izkusil zemljsko smrt se zdi možno, da bosta prišla nazaj izkusit smrt in ponovno vstajenje, kot dve opisani priči doživita v poslednjih časih (Razodetje 11,7-12). Zagovorniki tega pogleda verjamejo da Pismo Hebrejcem 9,27 (vsi ljudje umrejo enkrat) diskvalificira Mojzesa za eno od dveh poslednjih prič, ker je Mojzes že umrl enkrat (5 Mojzesova knjiga 34,5). Ampak obstaja kar nekaj drugih oseb v Svetem pismu, ki so umrli dvakrat. Kot naprimer Lazar, Tabita, in hči upravitelja sinagoge. Zaradi tega ni razloga, da Mojzes ne bi mogel biti priča, ker je enkrat že izkusil zemljsko smrt.

(3) Ta pogled ubistvu poudarja to, da Razodetje 11 ne daje nikakršnih slavnih identitet tem dvem pričam. Če sta priči Mojzes in Elija ali Henoh in Elija zakaj bi bilo Sveto pismo tiho o tem? Bog je sposoben vzeti dva normalna vernika in jima dati moč, da delata enake čudeže kot sta jih Mojzes in Elija. Nič v Razodetju 11 ne kaže na to, da bi mogli domnevati o neki slavni identiteti dveh prič.

Kateri od pogledov je pravilen? Šibkost prvega pogleda je dejstvo, da je Mojzes enkrat že umrl in zaradi tega ne more biti eden od dveh prič, ki umre, ker bi bil Mojzes nasprotje temu kar piše v Pismu Hebrejcem 9,27. Zagovorniki prvega pogleda pravijo, da vsi te, ki so bili čudežno vbujeni od mrtvih (kot npr. Lazar) so potem kasneje še enkrat umrli. Pismo Hebrejcem 9,27 je potem sprejeto kot “generalno pravilo,” in ne univerzalen princip. Za drugi pogled ni nikakršnih šibkosti glede smrti dveh prič v njunem zemljskem življenju. Zdi se smiselno, da če je Bog odvzel dve osebe brez da izkusita smrt kot sta Henoh in Elija, potem je možno, da je bil namen to, da jih pripravi za posebno nalogo. Tudi tretji pogled nima posebnih šibkosti. Vsi trije pogledi so možne interpretacije, ki jih Kristjani lahko imajo. Identitete dveh prič ni nek problem v katerem bi Kristjani morali biti zelo prepričani ali odločni.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo sta dve priči v knjigi Razodetja?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries