settings icon
share icon
Vprašanje

Kdo je bilo dvanajst (12) učencev / apostolov Jezusa Kristusa?

Odgovor


Beseda »učenec« se nanaša na ›tistega, ki se uči‹ ali ›tistega, ki hodi za nekom‹. Beseda »apostol« pomeni ›tistega, ki je poslan‹. Ko je bil Jezus na zemlji, so njegovih dvanajst privržencev imenovali učenci. Dvanajst učencev je hodilo za Jezusom Kristusom, se učilo od njega in on jih je usposabljal. Po svojem vstajenju in vnebohodu je Jezus poslal svoje učence, naj bodo njegove priče (Evangelij po Mateju 28,18–20; Apostolska dela 1,8). Takrat so jih imenovali apostoli. Toda celo ko je bil Jezus še na zemlji, so večkrat pomensko zamenljivo uporabljali izraza »učenci« in »apostoli«.

Prvotnih dvanajst učencev/apostolov je naštetih v Evangeliju po Mateju 10,2–4: »Imena dvanajstih apostolov pa so: prvi Simon, imenovan Peter, in njegov brat Andrej; Jakob, Zebedejev sin, in njegov brat Janez; Filip in Bartolomej; Tomaž in cestninar Matej; Jakob, Alfejev sin, in Tadej; Simon Kananej in Juda Iškarijot, ki ga je izdal.« Sveto pismo našteva dvanajst učencev/apostolov tudi v Evangeliju po Marku 3,16–19 in Evangeliju po Luku 6,13–16. Primerjava teh treh odlomkov kaže nekaj manjših razlik v imenih. Jasno je, da je bil Tadej znan tudi kot »Juda, Jakobov sin« (Evangelij po Luku 6,16) in Juda Lebej (Evangelij po Mateju 10,3). Simon Gorečnik je bil znan tudi kot Simon Kananej (Evangelij po Marku 3,18). Juda Iškarijota, ki je izdal Jezusa, je med dvanajstimi apostoli nadomestil Matija (gl. Apostolska dela 1,20–26). Druge, na primer Barnaba in Pavla, je kasneje kot apostole dodal Gospod (Apostolska dela 14,14).

Dvanajsteri [učenci/apostoli] so bili navadni možje, ki jih je Bog uporabil na nenavaden način. Med dvanajsterimi so bili ribiči, cestninar in revolucionar. Evangeliji zapisujejo nenehne spodrsljaje, borbe in dvome dvanajstih mož, ki so hodili za Jezusom Kristusom. Potem ko so bili priče Jezusovemu vstajenju in vnebohodu, je Sveti Duh spremenil učence/apostole v mogočne Božje može, ki so postavili svet na glavo (Apostolska dela 17,6). Kaj je povzročilo spremembo? Dvanajst apostolov/učencev je bilo napolnjenih s Svetim Duhom (Apostolska dela 1,8), družili so se z Jezusom (gl. Apostolska dela 4,13). Naj bo enako rečeno za nas!

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kdo je bilo dvanajst (12) učencev / apostolov Jezusa Kristusa?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries