settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pomeni biti duhovno mrtev?

Odgovor


Biti duhovno mrtev pomeni biti ločen od Boga. Ko je Adam v prvi Mojzesovi knjigi 3,6 grešil, je smrti odprl vrata do vsega človeštva. Bog je Adamu in Evi zapovedal, da ne smeta jesti z drevesa dobrega in zla. Zapoved je pospremil z besedami, da bo neposlušnosti sledila smrt: »GOSPOD Bog je človeku zapovedal in rekel: ›Z vseh dreves v vrtu smeš jesti, le z drevesa spoznanja dobrega in hudega nikar ne jej! Kajti na dan, ko bi jedel z njega, boš gotovo umrl.‹« Besedno zvezo »boš gotovo umrl« bi lahko prevedli ‘umirajoč boš umrl’. To kaže na neprekinjeno mrtvost, ki se je začela z duhovno smrtjo in se nadaljuje vse življenje kot postopno propadanje telesa; njen vrhunec pa je fizična smrt. Takojšnja duhovna smrt je povzročila Adamovo ločenost od Boga. Nakazuje jo Adamovo skrivanje pred Bogom (Prva Mojzesova knjiga 3,8) in tudi njegov poskus, da bi svojo krivdo za greh preložil na Evo (prav tam, 3,12).

Žal se ta duhovna – in postopoma tudi fizična – smrt ni omejila na Adama in Evo. Adam je kot predstavnik človeštva v svoj greh povedel vse človeštvo. Pavel to jasno napiše v Pismu Rimljanom 5,12: »Kakor je torej po enem človeku prišel na svet greh in po grehu smrt in je tako smrt prišla na vse ljudi, ker so vsi grešili …« V istem pismu tudi beremo, da je kazen za greh smrt; grešniki morajo umreti, saj nas greh ločuje od Boga (6,23). Po naravi smo taki, da kakršnakoli ločitev od Vira življenja za nas pomeni smrt.

Ni pa samo podedovani greh tisti, ki povzroči duhovno smrt, ampak k temu prispeva tudi naš lastni greh. Pismo Efežanom 2,1 nas uči, da smo bili pred odrešenjem zaradi prestopkov in grehov mrtvi. To se navezuje na duhovno smrt, saj smo bili pred odrešenjem telesno sicer živi. V tem stanju duhovne mrtvosti nas je Bog odrešil (prav tam, 2,5; gl. tudi Rimljanom 5,8). To je poudarjeno tudi v Pismu Kološanom 2,13: »Skupaj z njim je oživil tudi vas, ko ste bili mrtvi zaradi prestopkov [...] Odpustil nam je vse grehe[.]«

Ker smo v grehu mrtvi, smo popolnoma nezmožni zaupati Bogu ali njegovi besedi. Jezus je večkrat zatrdil, da smo brez njega nemočni (Janez 15,5) in da k njemu ne moremo priti brez pomoči Očeta (prav tam, 6,44). Pavel v Pismu Rimljanom 8 uči, da se naš naravni um ne more podrediti Bogu niti mu ustreči (v. 7–8). V svoji padlosti ne moremo tega, kar je Božje, niti razumeti (1 Korinčanom 2,14).

Bog nas lahko iz duhovne smrti oživi; temu pravimo prerojenje. Prerojenje lahko povzroči le Sveti Duh, in sicer prek smrti in vstajenja Jezusa Kristusa. Prerojenje pomeni, da smo skupaj s Kristusom oživljeni (Efežanom 2,5) in prenovljeni od Svetega Duha (Titu 3,5). To je podobno ponovnemu rojstvu (tako je Jezus v Evangeliju po Janezu 3,3.7. poučil Nikodéma). Če nas je oživil Bog, ne bomo nikoli zares umrli, saj imamo večno življenje. Jezus je večkrat rekel, da vera vanj pomeni večno življenje (Janez 3,16.36; 17,3).

Greh vodi v smrt. Edini način, kako se lahko izognemo smrti, je ta, da po veri pridemo k Jezusu, po moči Svetega Duha. Vera v Kristusa vodi v duhovno živost, nazadnje pa v večno življenje.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj pomeni biti duhovno mrtev?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries