settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o duhovnem bojevanju?

Odgovor


Obstajata dve primarni zmoti glede duhovnega bojevanja – nekateri ga preveč poudarjajo, drugi premalo. Nekateri krivijo za vsak greh, za vsak spor in za vsako težavo demone [hude duhove], ki jih je treba izgnati. Drugi se sploh ne zmenijo za duhovno kraljestvo in dejstvo, da nam Sveto pismo pravi, da se bojujemo proti duhovnim silam. Ključ za uspešno duhovno bojevanje je, da najdemo svetopisemsko ravnotežje. Jezus je včasih izgnal demone iz ljudi; drugič jih je ozdravljal, ne da bi kaj omenjal demone. Apostol Pavel naroča kristjanom, naj se spustijo v boj proti grehu v sebi (Pismo Rimljanom 6) in nas opozarja, naj se upremo hudičevim zvijačam (Pismo Efežanom 6,10–18).

Pismo Efežanom 6,10–12 pravi: »Sicer pa zajemajte moč v Gospodu in sili njegove moči. Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam. Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.« To besedilo uči nekaj ključnih resnic: močni smo lahko samo v Gospodovi moči, Božja bojna oprema je tista, ki nas ščiti, naš boj se navsezadnje bije proti duhovnim silam zla v svetu.

Pismo Efežanom 6,13–18 je opis duhovne bojne opreme, ki nam jo daje Bog. Stati moramo trdno s pasom resnice, z oklepom pravičnosti, evangelijem miru, s ščitom vere, čelado zveličanja, z mečem Duha in molitvijo v Duhu. Kaj ti kosi duhovne bojne opreme predstavljajo v duhovnem bojevanju? Poznati moramo resnico, verjeti vanjo in jo govoriti. Počivati moramo v dejstvu, da smo razglašeni za pravične zaradi Kristusove žrtve za nas. Oznanjati moramo evangelij ne glede na to, s kakšnim nasprotovanjem se srečujemo. Ne smemo omahovati v svoji veri, zaupati moramo Božjim obljubam ne glede na to, kako močno smo napadeni. Naša največja obramba je zagotovilo odrešitve, ki ga imamo, zagotovilo, ki nam ga ne more vzeti nobena duhovna sila. Naše orožje napada je Božja beseda, ne naša mnenja in občutki. In moliti moramo v moči in volji Svetega Duha.

Jezus je naš najvišji zgled upiranja skušnjavi v duhovnem bojevanju. Bodite pozorni na to, kako se je Jezus spopadel z neposrednimi hudičevimi napadi, ko je bil skušan v puščavi (Evangelij po Mateju 4,1–11). Proti vsaki skušnjavi se je boril z besedama: »Pisano je.« Beseda živega Boga je najmočnejše orožje proti hudičevim skušnjavam. »Tvoj izrek hranim v svojem srcu, da ne bi grešil zoper tebe« (Psalm 119,11).

Prav je, da izrečemo opozorilo glede duhovnega bojevanja. Nikjer v Svetem pismu nam ni naročeno, naj izganjamo demone ali se celo pogovarjamo z njimi. Jezusovo ime ni čarobna formula za zaklinjanje, ki povzroči, da demoni pobegnejo pred nami. Sedem Skevájevih sinov je primer, kaj se lahko zgodi, ko ljudje predpostavljajo, da imajo oblast, ki jim ni bila dana (Apostolska dela 19,13–16). Celo nadangel Mihael ni oštel hudiča s svojo močjo, ampak je rekel: »Gospod naj te kaznuje!« (Judovo pismo 1,9). Ko se začnemo pogovarjati s hudičem, tvegamo, da bomo zapeljani, kot je bila Eva (Prva Mojzesova knjiga 3,1–7). Osredotočeni moramo biti na Boga, ne na demone; pogovarjati se moramo z Bogom, ne z demoni.

Če povzamemo, kaj je ključ uspeha v duhovnem bojevanju? Zanašamo se na Božjo moč, ne na svojo. Nadenemo si celotno Božjo bojno opremo. Črpamo moč iz Svetega pisma – Božja beseda je meč Duha. Molimo v vztrajnosti in svetosti, prosimo Boga. Stojimo trdno (Pismo Efežanom 6,13–14); podvržemo se Bogu; upiramo se hudičevemu delovanju (Jakobovo pismo 4,7), saj vemo, da je Gospod nad vojskami naš zaščitnik. »Le on je moja skala in moja rešitev, moja trdnjava: ne bom veliko omahoval« (Psalm 62,3).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o duhovnem bojevanju?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries