settings icon
share icon
Vprašanje

Ali je smiselno duhovne darove preizkušati/popisovati/ocenjevati?

Odgovor


Vsekakor je hvalevredno, če želijo Božji otroci ugotoviti, katere darove jim je dal Sveti Duh, da bi služili Bogu in ga slavili (2 Tim 1,6). Sveto pismo pa ne pravi, da je mogoče duhovne darove preizkusiti, preveriti. Različni načini presoje duhovnih darov so si med seboj dokaj podobni. Posameznik, katerega dar se preverja, odgovori na vrsto vprašanj. Nato se odgovorom pripiše številčna vrednost. Nazadnje se »izračuna«, katere in kolikšne darove ima ta človek. A Sveto pismo uči, da Sveti Duh darove deli glede na svojo voljo in odločitev o tem, kako bo verujoči služil drugim.

Ena od težav s preizkušanjem duhovnih darov je ta, da imajo kristjani danes najrazličnejša mnenja o duhovnih darovih: kateri darovi sploh obstajajo, kaj točno pomenijo, ali nekateri izmed njih danes niso več na voljo in ali je treba duhovnim darovom prišteti tudi Kristusove darove njegovi Cerkvi (Ef 4,11). V takih ocenah ta vprašanja niso zajeta. Poleg tega ljudje sebe večinoma vidijo drugače, kot jih vidi okolica. To pomeni, da bi lahko človek sam svoje darove ocenil napačno.

Tretja težava pri tem pristopu ocenjevanja duhovnih darov pa je ta: vemo, da darovi prihajajo od Boga prek Svetega Duha, on pa jih daje, komur hoče (1 Kor 12,7–11). V Evangeliju po Janezu 16,13 Jezus verujočim obljubi, da jih bo Sveti Duh uvedel v vso resnico. Glede na to, da je Sveti Duh tisti, ki odloča, kdo bo dobil kateri dar, lahko sklepamo, da Duh še bolj od nas želi, da odkrijemo svoje darove. Pravzaprav lahko naša radovednost, s čim smo »obdarjeni«, pogosto izvira iz nečimrnosti, hlepenja po pomembnosti. V nasprotju s tem je želja Svetega Duha, da bi mi odkrili svoje duhovne darove, vedno dobronamerna: namen darov je, da bi v Kristusovem telesu delovali v čast in slavo Očetu.

Če si v molitvi, občestvu, proučevanju Božje besede in poučevanju med Božjimi služabniki iskreno prizadevamo za Božje vodstvo, se bodo naši darovi jasno pokazali. Bog nam daje, kar želi naše srce (Ps 37,4). To pa ne pomeni, da nam po vrsti daje vse, kar si želimo, ampak da nam lahko dá in nam bo dal želje same. Lahko nam v srce vsadi željo, da bi poučevali, dajali, molili, služili itd. Če se v skladu s temi željami odzovemo in smo pri uporabi darov resnično predani Božji slavi, bo to zagotovo prineslo pozitivne rezultate: Kristusovo telo bo deležno izgrajevanja in Bog bo oslavljen.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Ali je smiselno duhovne darove preizkušati/popisovati/ocenjevati?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries