settings icon
share icon
Vprašanje

Kako vem, kaj je moj duhovni dar?

Odgovor


Ne obstaja čarobna formula ali zanesljiv test, ki bi nam točno povedal, kaj so naši duhovni darovi. Sveti Duh deli darove, kakor hoče (Prvo pismo Korinčanom 12,7–11). Pogost problem za kristjane je skušnjava, da bi se tako ujeli v svoj duhovni dar, da bi skušali služiti Bogu samo na področju, za katerega mislimo, da imamo dar. Vendar duhovni darovi ne delujejo tako. Bog nas kliče, naj mu poslušno služimo v vseh stvareh. Opremil nas bo s kakršnimkoli darom ali s kakršnimikoli darovi, ki jih potrebujemo, da bi opravili nalogo, h kateri nas je poklical.

Prepoznavanje naše duhovne nadarjenosti lahko dosežemo na različne načine. Testi ali seznami duhovnih darov nam lahko, čeprav se nanje ne smemo popolnoma zanašati, pomagajo razumeti, kje smo morda nadarjeni. Tudi potrditev od drugih osvetli našo duhovno nadarjenost. Drugi ljudje, ki nas vidijo, medtem ko služimo Gospodu, lahko pogosto prepoznajo duhovni dar v nas, ki se nam morda zdi samoumeven ali ga ne prepoznamo. Molitev je prav tako pomembna. Oseba, ki točno ve, kako smo duhovno nadarjeni, je tisti, ki deli darove – Sveti Duh. Prosimo lahko Boga, naj nam pokaže, na katerem področju smo nadarjeni, da bi lahko bolje uporabili svoje darove za njegovo slavo.

Da, Bog pokliče nekatere, da so učitelji, in jim da dar učenja. Bog pokliče nekatere, da so služabniki, in jih blagoslovi z darom pomaganja. Vendar če specifično poznamo svoj duhovni dar, nas to ne opravičuje, da ne bi služili Bogu na področjih, ki so izven naše nadarjenosti. Ali je koristno vedeti, katere duhovne darove nam je dal Bog? Seveda je. Ali je napačno, da se tako osredotočimo na duhovne darove, da zamudimo priložnosti, da bi služili Bogu? Da. Če smo predani temu, da bi nas Bog uporabil, nas bo opremil z duhovnimi darovi, ki jih potrebujemo.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kako vem, kaj je moj duhovni dar?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries