settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj so duhovi umrlih?

Odgovor


Duhovi umrlih, kakor je izraz razumljen v Svetem pismu, naj bi bili nekakšni služabniški duhovi, ki so bili zarotovalcem na voljo in so jih ubogali. Ljudje, ki so poskušali priti v stik z umrlimi, so imeli običajno nekakšnega duha vodnika, s katerim so komunicirali (in še danes je tako). Taki duhovi so mišljeni v Svetem pismu z izrazom »duhovi umrlih«.

Omenjeni so v Tretji Mojzesovi knjigi 19,31; 20,6.27 in Peti Mojzesovi knjigi 18,9–14. Bog prepoveduje, da bi se ukvarjali z njimi, saj je to gnusoba. Zarotovalec duhov je človek, ki poskuša stopiti v stik z umrlimi ali z njimi komunicirati v imenu živih. V resnici zarotovalec komunicira z demonom, ki zarotovalca prepričuje, da ta komunicira z duhom umrlega ter da mu lahko zaupa in verjame. Prakse, povezane z zarotovanjem in duhovi umrlih, so bile v Izraelu prepovedane in so se kaznovale s smrtjo.

Služabniški duhovi in duhovi vodniki so pod oblastjo svojega gospodarja satana. Vplivajo na ljudi, da govorijo laži, saj želijo onemogočiti Božje kraljestvo. Če se človek zavestno ukvarja z delovanjem demonov, je to zlo: »Naj se ne najde pri tebi nihče, ki bi sina ali hčer žrtvoval v ognju, ki bi opravljal vedeževanje, zarotoval, razlagal znamenja ali čaral ali izgovarjal uroke ali klical duhove umrlih in druge duhove ali povpraševal umrle za svet. Kajti Gospodu je gnusoba, kdor koli dela te reči[.]« (5 Mojzes 18,10–12a)

Demoni lahko v človekovo življenje vstopijo po več poteh; nekatere izmed njih so vedeževanje, spiritizem, čarovništvo, jemanje drog, opijanjanje. Kristjani se morajo temu izogibati. Pač pa naj bodo polni Svetega Duha, ljubezni, veselja in polnosti življenja, ki izhaja od Jezusa Kristusa. Pismo Efežanom 6,12 nas opominja, da se naš boj »ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih«.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj so duhovi umrlih?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries