settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj Sveto pismo pravi o duhovih, ki prehajajo s človeka na človeka?

Odgovor


Pojem »duhovi, ki prehajajo«, pomeni, da naj bi človek zmogel zlega duha prenesti na drugega človeka z bližino ali dotikom. Kdor tako misli, drugim govori, naj se ne družijo s prijatelji ali sorodniki, ki bi lahko nanje prenesli kakega duha. Toda predstava o prenašanju duhov z bližino, dotikom ali kakorkoli drugače nima svetopisemske podlage. Seveda lahko na nas vplivajo negativna stališča ali grešno vedenje drugih, ni pa v skladu s Svetim pismom, če imamo take pojave kar za duhovna bitja, ki lahko preidejo na druge ljudi.

Sveto pismo pravi, da sta dve vrsti duhovnih bitij: sveti angeli in angeli, ki so sledili satanu v uporu proti Bogu. Angeli, ki niso grešili, so »duhovi, ki opravljajo službo« (Hebrejcem 1,14). O njih beremo, da »so poslani, da strežejo zaradi tistih, ki bodo dediči odrešenja«, torej za ljudi, ki verujejo v Odrešenika Kristusa. Angeli, ki so se pridružili satanu v uporu, so vklenjeni v temi (Juda 1,6) in pripadajo vojski duhovnih bitij (demonov), ki so predani zlu.

V Svetem pismu je najti samo en opis prenosa demonov z enega živega bitja na drugo: to se je zgodilo, ko je Jezus legijo demonov prenesel z obsedencev na čredo svinj (Matej 8,28–34). Jezus tega čudeža ni ponovil niti ni nikoli posvaril učencev (ali nas) pred duhovi, ki tako prehajajo. Ni razloga, da bi se novorojen kristjan bal hudiča ali njegovih padlih angelov. Če se hudiču upremo, bo zbežal od nas. »Podvrzite se torej Bogu, hudiču pa se uprite in bo od vas pobegnil.« (Jakob 4,7) Kot resnični kristjani imamo telo, ki je tempelj Svetega Duha. Lahko smo prepričani, da Bog ne bo trpel demona v svojem templju.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Kaj Sveto pismo pravi o duhovih, ki prehajajo s človeka na človeka?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries