settings icon
share icon
Vprašanje

Kakšen naj bi bil vrstni red naših prioritet v odnosih?

Odgovor


Sveto pismo ne vsebuje specifičnega seznama s posameznimi točkami z navodili za postavljanje prioritet v naših odnosih. Vendar na različnih mestih najdemo specifična navodila, ki nam, ko jih združimo, naročajo, kako postaviti prioritete v naših odnosih. Bog je očitno na prvem mestu. »Ljubi GOSPODA, svojega Boga, z vsem srcem, z vso dušo in z vso močjo!« (Peta Mojzesova knjiga 6,5, gl. tudi Evangelij po Mateju 22,37) Dolžnost in obveza vsakega človeka je ljubiti Boga, tako da ga postavimo za najvišjo prioriteto v vsakem vidiku življenja.

Če ste poročeni, je vaš zakonec vaša naslednja prioriteta. Poročen moški mora ljubiti svojo ženo, kot je Kristus ljubil Cerkev (Pismo Efežanom 5,25–33; Pismo Kološanom 3,19; Prvo Petrovo pismo 3,7). Kristusova prva prioriteta – za poslušnostjo in poveličevanjem Očeta – je Cerkev. Vzorec, ki mu mora slediti mož, je, da najprej ljubi, spoštuje Boga in mu služi; potem naj ljubi, spoštuje svojo ženo in ji služi, kot Kristus ljubi Cerkev. Enako naj se žene podrejajo svojim možen »kakor Gospodu« (Pismo Efežanom 5,22–24; Pismo Kološanom 3,18; Prvo Petrovo pismo 3,1–6). Ženi mora biti prioriteta mož takoj za Bogom. Vzorec, ki mu mora slediti žena, je, da najprej ljubi, spoštuje Boga in se mu podreja; potem naj ljubi, spoštuje svojega moža in se mu podreja, kot bi se Kristusu.

Ker morata biti mož in žena drug drugemu prioriteta takoj za Bogom, morajo biti njuni otroci njuna naslednja prioriteta. Starši naj vzgajajo pobožne otroke, ki ljubijo Gospoda (Pregovori 22,6; Pismo Efežanom 6,1–4), ga spoštujejo, služijo in se podrejajo najprej njemu, potem staršem in nato vsem drugim zakonitim oblastem.

Peta Mojzesova knjiga 5,16 nam zapoveduje, naj spoštujemo svoje starše. Starostna meja pri tem ni določena. Spoštovati jih moramo vse življenje. Ko otrok doseže odraslost, ni nič več obvezen, da uboga svoje starše. Pismo Efežanom 6,1 specifično zapoveduje: »Otroci, ubogajte svoje starše v Gospodu, kajti tako je prav.« Ampak v skladu s Peto Mojzesovo knjigo 5,16 ni starostne omejitve, da bi spoštovali starše. Iz teh dveh zapovedi lahko sklepamo, da so starši naša naslednja prioriteta za Bogom, zakoncem in otroki. Potem ko spoštujemo in skrbimo za svoje starše, morajo biti naša naslednja prioriteta ostali sorodniki (Prvo pismo Timoteju 5,3–4.8).

Za razširjeno družino so na seznamu prioritet soverniki (Evangelij po Mateju 25,31–46; Jakobovo pismo 1,27; 2,15–16; Prvo Janezovo pismo 3,17–18). Pismo Rimljanom 14,1–15,13 nam zapoveduje, naj ne sodimo neupravičeno in naj ne gledamo zviška na svoje brate in naj ne storimo ničesar, zaradi česar bi se naš brat kristjan »spotaknil« ali duhovno padel. Večji del Prvega pisma Korinčanom Pavel daje navodila, kako naj bi cerkev živela skupaj v sožitju in ljubila drug drugega. Drugi opomini, ki se nanašajo na naše brate in sestre v Kristusu, so: »Služíte drug drugemu po ljubezni« (Pismo Galačanom 5,13); »Bodite drug do drugega dobrosrčni in usmiljeni ter drug drugemu odpuščajte, kakor je tudi vam Bog milostno odpustil v Kristusu« (Pismo Efežanom 4,32); »Zato tolažíte drug drugega in drug drugega izgrajujte« (Prvo pismo Tesaloničanom 5,11); in »Mislimo drug na drugega, takó da se spodbujajmo k ljubezni in dobrim delom« (Pismo Hebrejcem 10,24). Nazadnje pride preostanek sveta (Evangelij po Mateju 28,19). Evangelij moramo ponesti vsem narodom in delati učence iz tistih, ki jih Kristus odkupi zase.

Če zaključimo, je duhovni vrstni red prioritet Bog, zakonec, otroci, starši, razširjena družina, bratje in sestre v Kristusu in potem preostanek sveta. Naj nam Bog da moč, da izpolnimo vse svoje prioritete v odnosih, v družini in izven nje.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kakšen naj bi bil vrstni red naših prioritet v odnosih?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries