settings icon
share icon
Vprašanje

Ali bo po vnebovzetju še druga priložnost za odrešenje?

Odgovor


Nekateri razlagalci Svetega pisma menijo, da po vnebovzetju nikakor ne bo več priložnosti za odrešenje. Vendar v Svetem pismu ni nobenega odlomka, ki bi to potrjeval. V času stiske bo k Jezusu prišlo veliko ljudi. »Sto štiriinštirideset tisoč zaznamovanih« (Razodetje 7,4) pomeni judovske kristjane. Če nihče ne bo mogel priti k Jezusu v času stiske, kako je potem mogoče, da bodo ljudje zaradi svoje vere obglavljeni (Razodetje 20,4)? Noben odlomek v Svetem pismu ne pravi, da ljudje po vnebovzetju ne morejo biti odrešeni, pač pa več odlomkov nakazuje ravno nasprotno.

Spet drugi proučevalci menijo, da tisti, ki slišijo evangelij in ga zavrnejo pred vnebovzetjem, ne morejo biti odrešeni. Ti, ki so odrešeni v času stiske, so torej tisti, ki pred vnebovzetjem niso slišali evangelija. V prid temu stališču govori Drugo pismo Tesaloničanom 2,9–11, ki pravi, da bo antikrist s čudeži poskušal prevarati tiste, »ki gredo v pogubo«, in da jim bo Bog sam pošiljal »delovanje blodnjave«, da bi potrdil njihovo nevero. Razlog je v tem, da »niso sprejeli ljubezni do resnice, da bi bili rešeni« (v. 10). Res je, da bodo tisti, ki bodo zavračali evangelij pred vnebovzetjem, najverjetneje tako tudi ostali. In antikrist bo zavedel mnoge (Matej 24,5). Vendar ni nujno, da tisti, ki »niso sprejeli ljubezni do resnice«, pomeni ljudi, ki so evangelij slišali pred vnebovzetjem. To bi bil lahko kdorkoli, ki popolnoma zavrača Božje odrešenje, in sicer v kateremkoli obdobju. Sveto pismo torej tega zornega kota ne podpira jasno.

Razodetje 6,9–11 piše o tistih, ki so bili med stisko mučeni »zaradi Božje besede in zaradi pričevanja, ki so ga dajali«. Ti mučenci bodo pravilno interpretirali, kar bodo videli med stisko, ter bodo evangeliju sami verjeli in pozivali druge, naj se spreobrnejo in tudi zverujejo. Antikrist in njegovi privrženci te evangelizacije ne bodo trpeli in jih bodo pomorili. Vsi ti mučenci so ljudje, ki so živeli pred vnebovzetjem, a so zverovali šele pozneje. To pomeni, da je najverjetneje tudi po vnebovzetju priložnost, da človek pride h Kristusu.

English


Povratek na slovensko domačo stran

Ali bo po vnebovzetju še druga priložnost za odrešenje?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries