settings icon
share icon
Vprašanje

Zakaj je Bog postavil drevo spoznanja dobrega in hudega v edenski vrt?

Odgovor


Bog je postavil drevo spoznanja dobrega in hudega v edenski vrt, da bi dal Adamu in Evi na izbiro, ali mu bosta poslušna ali ne. Adam in Eva sta bila svobodna, da delata, kar hočeta, razen da jesta z drevesa spoznanja dobrega in hudega. Prva Mojzesova knjiga 2,16–17 pravi: »GOSPOD Bog je človeku zapovedal in rekel: ›Z vseh dreves v vrtu smeš jesti, le z drevesa spoznanja dobrega in hudega nikar ne jej! Kajti na dan, ko bi jedel z njega, boš gotovo umrl.‹« Če Bog ne bi bil dal Adamu in Evi svobodne izbire, bi bila v bistvu robota in bi delala to, za kar bi bila programirana. Bog je ustvaril Adama in Evo, da bi bila »svobodni« bitji, da bi se lahko odločala, da bi lahko izbirala med dobrim in hudim. Da bi bila Adam in Eva lahko resnično svobodna, sta morala imeti možnost izbire.

Na samem drevesu ali sadu drevesa ni bilo nič bistveno hudega. Ni verjetno, da bi sad sam po sebi in iz sebe dal Adamu in Evi dodatno spoznanje. To pomeni, da je fizični sad verjetno imel nekaj vitamina C in koristne vlaknine, a ni bil duhovno hranljiv. Vendar pa je bilo dejanje neposlušnosti duhovno škodljivo. Ta greh je odprl Adamove in Evine oči za hudo. Prvič sta vedela, kaj pomeni hudo, občutiti sramoto in željo, da bi se skrila pred Bogom. Njun greh neposlušnosti Bogu je prinesel pokvarjenost v njuno življenje in na svet. Ko sta jedla sad kot dejanje neposlušnosti proti Bogu, je Adamu in Evi to dalo spoznanje hudega – in spoznanje njune golote (Prva Mojzesova knjiga 3,6–7).

Bog ni želel, da bi Adam in Eva grešila. Bog je vnaprej vedel, kakšni bodo rezultati greha. Bog je vedel, da bosta Adam in Eva grešila in tako prinesla hudo, trpljenje in smrt na svet. Zakaj je potem Bog dovolil, da je hudič skušal Adama in Evo? Bog je dovolil hudiču, da skuša Adama in Evo, da bi ju prisilil, da se odločita. Adam in Eva sta se po svoji svobodni volji odločila, da bosta neposlušna Bogu in da bosta jedla prepovedani sad. Rezultati tega – hudo, greh, trpljenje, bolezen in smrt – mučijo svet vse od takrat. Posledica Adamove in Evine odločitve je, da se vsak človek rodi z grešno naravo, z nagnjenjem h grehu. Zaradi Adamove in Evine odločitve je moral Jezus Kristus nazadnje umreti na križu in preliti svojo kri za nas. Po veri v Kristusa smo lahko svobodni posledic greha in nazadnje svobodni greha samega. Posnemajmo besede apostola Pavla iz Pisma Rimljanom 7,24–25: »Jaz nesrečnež! Kdo me bo rešil telesa te smrti? Zahvaljen bodi Bog po Jezusu Kristusu, našem Gospodu.«

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Zakaj je Bog postavil drevo spoznanja dobrega in hudega v edenski vrt?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries