settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o tem, kako biti dobri starši?

Odgovor


Starševstvo je lahko težak in tvegan podvig, hkrati pa je lahko najbolj nagrajujoča in izpolnjujoča stvar, kar jih kdajkoli izkusimo. Sveto pismo veliko govori o tem, kako uspešno vzgojiti naše otroke, da bi bili možje in žene po Božjem srcu. Najprej jih moramo naučiti resnico o Božji besedi.

Poleg tega, da ljubimo Boga in s tem, da smo sami dober zgled, tako da se zavežemo njegovim zapovedim, moramo izpolnjevati zapoved v Peti Mojzesovi knjigi 6,7–9 o tem, da moramo naučiti otroke, da delajo enako. Ta odlomek poudarja nenehno naravo takšnega učenja. To moramo delati ob vseh časih – doma, na cesti, ponoči, zjutraj. Svetopisemska resnica bi morala biti temelj našega doma. Če upoštevamo načela teh zapovedi, učimo otroke, da moramo nenehno častiti Boga, ne samo ob nedeljah ali v molitvi pred spanjem.

Čeprav se otroci veliko naučijo z neposrednim učenjem, se naučijo še veliko več, ko nas gledajo. Zato moramo biti pazljivi v vsem, kar delamo. Najprej moramo sprejeti svojo od Boga dano vlogo. Možje in žene se morajo medsebojno spoštovati in se podrejati drug drugemu (Pismo Efežanom 5,21). Hkrati pa je Bog uvedel vrstni red avtoritete, da bi ohranil red. »Hočem pa, da veste tole: vsakemu moškemu je glava Kristus, glava ženske je moški, glava Kristusa pa Bog« (Prvo pismo Korinčanom 11,3). Vemo, da Kristus ni vreden manj od Boga, tako kot žena ni vredna manj od moža. Vendar pa Bog priznava, da brez podrejanja avtoriteti ni reda. Naloga moža kot glave doma je ljubiti svojo ženo kot ljubi svoje telo, enako požrtvovalno, kot je Kristus ljubil cerkev (Pismo Efežanom 5,25–29).

Kot odziv na to ljubeče vodstvo se ženi ni težko podrediti moževi avtoriteti (Pismo Efežanom 5,24; Pismo Kološanom 3,18). Njena primarna naloga je ljubiti in spoštovati moža, živeti v modrosti in čistosti ter skrbeti za dom (Pismo Titu 2,4–5). Žene so naravno bolj skrbne od mož, ker so bile ustvarjene, da primarno skrbijo za svoje otroke.

Vzgajanje in učenje sta sestavna dela starševstva. Pregovori 13,24 pravijo: »Kdor prizanaša šibi, sovraži svojega sina, kdor pa ga ljubi, ga zgodaj vzgaja.« Otroci, ki odraščajo v domu brez vzgoje, se počutijo nezaželeni in nevredni. Manjka jim usmeritev in samoobvladanje, in ko odraščajo, postanejo uporniški in nimajo spoštovanja do kakršnekoli avtoritete, vključno z Božjo. »Vzgajaj svojega sina, saj je upanje, tvoja duša naj se ne prevzdigne, da bi ga izročil smrti« (Pregovori 19,18). Istočasno je treba vzgajanje uravnotežiti z ljubeznijo, drugače bodo otroci odrasli v zamerljive, malodušne in uporniške ljudi (Pismo Kološanom 3,21). Bog priznava, da je vzgajanje boleče, ko ga izvajamo (Pismo Hebrejcem 12,11), toda če mu sledi ljubeč poduk, je izredno koristno za otroka. »In vi, očetje, ne jezite svojih otrok, temveč jih vzgajajte v Gospodovi vzgoji in opominjanju« (Pismo Efežanom 6,4).

Pomembno je vključiti otroke v cerkveno družino in delo, ko so še majhni. Redno zahajajte v cerkev, ki veruje v Sveto pismo (Pismo Hebrejcem 10,25), pustite jim, da vidijo, da preučujete Božjo besedo, in preučujte jo skupaj z njimi. Pogovarjajte se z njimi o svetu okrog njih, kot ga vidijo, in jih učite o Božjem veličastju skozi vsakdanje življenje. »Vzgajaj otroka primerno njegovi poti, tudi ko se postara, ne bo krenil z nje« (Pregovori 22,6). Biti dobri starši pomeni, da vzgajate otroke, ki bodo posnemali vaš zgled poslušnosti in čaščenja Gospoda.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o tem, kako biti dobri starši?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries