settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi o dinozavrih Sveto pismo? So v Svetem pismu omenjeni dinozavri?

Odgovor


Tema o dinozavrih v Svetem pismu je zadnje čase kar pogosta debata znotraj krščanskih skupnosti – pogovarjajo se o starosti zemlje, pravilni interpretaciji Genesisa in o tem, kako bi interpretirali fizične dokaze okoli nas. Tisti, ki verjamejo v verzije, da je zemlja starejša, se strinjajo, da Sveto pismo dinozavrov ne omenja, ker naj bi (po njihovi paradigmi) dinozavri izumrli milijone let preden je človek hodil po zemlji. Možje, ki so napisali Sveto pismo, živih dinozavrov niso mogli videti.

Tisti, ki verjamejo, da je zemlja mlajša, se strinjajo, da Sveto pismo dinozavre omenja, čeprav niso omenjeni z dejansko besedo »dinozavri«. Namesto tega je omenjena beseda »tanniyn«. Ta je v našem Svetem pismu prevedena na različne načine; včasih kot »morske pošasti«, včasih pa kot »velika strupena kača«. Največkrat pa je prevedena v besedo »zmaj«. Tanniyn naj bi bil neke vrste ogromen plazilec. Ta bitja so v Stari zavezi omenjena preko tridesetkrat, najdeni pa so bili tako na kopnem kot v vodi.

Pri omenjanju teh ogromnih plazilcev naj omenimo še to, da so različne vrste plazilcev v Stari zavezi opisane tako, da nekateri poznavalci verjamejo, da gre za opise dinozavrov. Pravijo, da je behemoth ('pošast') največja izmed božjih bitij, velikan, katerega rep je enak cedri (Job 40:15). Nekateri preučevalci so poskušali behemotha primerjati s slonom ali pa povodnim konjem. Drugi opozarjajo na to, da so repi slonov in povodnih konjev zelo tanki in niso nič v primerjavi s cedro. Po drugi strani pa so nekateri dinozavri (kot na primer brachiosaurus in diplodocus) imeli tako velike repe, da se jih bi dalo primerjati z drevesom cedre.

Skoraj vse civilizacije so upodabljale neke vrste velikanskih plazilcev. V severni Ameriki so našli petroglife, artefakte in razne druge figure, ki so podobni oblikam dinozavrov. Razne izklesane risbe v južni Ameriki upodabljajo človeka, ki jezdi diplodocusu podoben stvor in, presenetljivo, vsebujejo tudi znane podobe triceratopsa, pterodactyla in tiranozavra. Rimski mozaiki, majsko lončarstvo in stene mesta Babilon pričajo, da so bili ljudje ves čas fascinirani s temi nenavadnimi bitji. Tudi nekatere pripovedi, kot tista o Marcu Polu, pravijo takšnih pošastih. Tudi moderna znanost preučuje te pojave, vendar je skepticizem še vedno močno prisoten.

Kot dodatek snovnim in zgodovinskim dokazom imamo za so-obstoj človeka in dinozavrov tudi fizične dokaze. To so razni fosilizirani odtisi človeka in dinozavra, ki so jih našli skupaj na področjih severne Amerike in zahodno-osrednje Azije.

Torej, ali so v Svetem pismu omenjeni dinozavri? Zadeva še zdaleč ni dokončna. Vse je odvisno od tega, kako si interpretiramo dosegljive dokaze in kako gledamo na svet okoli sebe. Tukaj na naši spletni strani GotQuestions.org verjamemo v mlajšo verzijo nastanka Zemlje, zato tudi mislimo, da sta dinozaver in človek nekoč res so-obstajala. Menimo, da so dinozavri izumrli nekaj časa po veliki poplavi, zaradi kombinacije velikih okoljskih sprememb in človekovega neusmiljenega iztrebljanja.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi o dinozavrih Sveto pismo? So v Svetem pismu omenjeni dinozavri?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries