settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o depresiji? Kako lahko kristjan premaga depresijo?

Odgovor


Depresija je zelo razširjeno stanje, ki vpliva na milijone ljudi, tako kristjane kot nekristjane. Tisti, ki so zboleli za depresijo, lahko izkusijo močne občutke žalosti, jeze, brezupa, utrujenosti in vrsto drugih simptomov. Morda se bodo začeli počutiti nekoristne in celo samomorilske, izgubijo lahko zanimanje za stvari in ljudi, v katerih so včasih uživali. Depresijo pogosto sprožijo življenjske okoliščine, na primer izguba službe, smrt bližnjega, ločitev ali psihološke težave, na primer zloraba in nizka samopodoba.

Sveto pismo pravi, naj se veselimo in slavimo Gospoda (Pismo Filipljanom 4,4; Pismo Rimljanom 15,11), kar kaže, da je Božji namen za vse nas, da živimo veselo življenje. To ni enostavno za nekoga, ki je zbolel za situacijsko depresijo, vendar se lahko pozdravi z Božjim darom molitve, preučevanja Svetega pisma in njegove uporabe v življenju, s pomočjo podpornih skupin, skupnosti med kristjani, izpovedi, odpuščanja in svetovanja. Zavestno se moramo truditi, da ne bomo zaverovani vase, ampak da bomo obrnili svoja prizadevanja navzven. Občutki depresije pogosto izginejo, ko se depresivni ne osredotočajo več nase, ampak na Kristusa in druge.

Klinična depresija pa je telesno stanje, ki ga mora diagnosticirati zdravnik. Verjetno je ne povzročajo nesrečne življenjske okoliščine niti se simptomov ne da omiliti z voljo. V nasprotju s tem, kar verjamejo nekateri v krščanski skupnosti, klinične depresije ne povzroča vedno greh. Depresijo lahko včasih povzroči telesna motnja, ki jo je treba zdraviti z zdravili oz. s svetovanjem. Seveda lahko Bog ozdravi katerokoli bolezen ali motnjo. Vendar pa v nekaterih primerih ni nič drugače, če obiščemo zdravnika zaradi depresije ali zaradi telesne poškodbe.

Obstajajo določene stvari, ki jih lahko oboleli za depresijo storijo, da omilijo svoje bojazni. Skrbeti morajo za to, da ostajajo v Božji besedi, tudi ko jim ni do tega. Čustva nas lahko zavedejo, Božja beseda pa je trdna in nespremenljiva. Ostati moramo močni v veri v Boga in se ga še bolj oklepati, ko gremo skozi preizkušnje in skušnjave. Sveto pismo nam pravi, da ne bo Bog nikoli dovolil takšnih preizkušenj v življenju, ki jih ne bi mogli prenesti (Prvo pismo Korinčanom 10,13). Čeprav biti depresiven ni greh, je oboleli še vedno odgovoren za svoj odziv na bolezen, vključno s tem, da poišče potrebno strokovno pomoč. »Po njem torej Bogu neprenehoma prinašajmo na oltar hvalno žrtev, namreč sad ustnic, ki slavijo njegovo ime« (Pismo Hebrejcem 13,15).

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o depresiji? Kako lahko kristjan premaga depresijo?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries