settings icon
share icon
Vprašanje

Kaj pravi Sveto pismo o upravljanju svojih financ?

Odgovor


Sveto pismo veliko govori o upravljanju financ. Kar se tiče izposojanja, ga Sveto pismo na splošno odsvetuje. Gl. Pregovori 6,1–5; 20,16; 22,7.26–27 (»Bogati ukazuje revežem, kdor si izposodi, je hlapec upniku … Ne bodi med tistimi, ki segajo v roko, med tistimi, ki jamčijo za dolgove. Če ne boš imel s čim plačati, zakaj bi ti jemali posteljo izpod tebe!«). Znova in znova Sveto pismo svari pred kopičenjem bogastva in nas spodbuja, naj raje iščemo duhovno bogastvo. Pregovori 28,20: »Kdor je pošten, bo užival velik blagoslov, kdor pa hoče hitro obogateti, ne bo brez kazni.« Gl. tudi Pregovori 10,15; 11,4; 18,11; 23,5.

Odlomek Pregovori 6,6–11 modro govori o lenobi in finančnem uničenju, ki izhaja iz nje. Rečeno nam je, naj pogledamo delavno mravljo, ki dela in si pripravlja hrano. Odlomek tudi svari pred spanjem, ko bi morali delati nekaj koristnega. »Lenuh« je len, počasen človek, ki raje počiva kot dela. Njegov konec je zagotovljen – siromaštvo in pomanjkanje. Na drugi strani pa je človek, ki je obseden s pridobivanjem denarja. Takšen človek – po besedah vrstice Pridigar 5,10 – nima nikoli dovolj bogastva, ki bi ga zadovoljilo, in mora vedno hlepeti po več in več. Prvo pismo Timoteju 6,6–11 svari tudi pred pastjo hlepenja po bogastvu.

Namesto želje po kopičenju bogastva zase je svetopisemski model dajanje, ne prejemanje. »To pa rečem: kdor varčno seje, bo tudi varčno žel, kdor pa obilno seje, bo tudi obilno žel. Vsakdo naj da, kakor se je v srcu odločil, ne z žalostjo ali na silo, kajti Bog ljubi veselega darovalca« (Drugo pismo Korinčanom 9,6–7). Sveto pismo nas tudi spodbuja, naj bomo dobri oskrbniki tega, kar nam je dal Bog. V Evangeliju po Luku 16,1–13 je Jezus povedal priliko o nepoštenem oskrbniku kot svarilo pred slabim oskrbništvom. Nauk zgodbe je: »Če torej niste bili zvesti pri ravnanju s krivičnim mamonom [tj. denarjem], kdo vam bo zaupal, kar je resnično?« (v. 11). Odgovorni smo tudi, da skrbimo za svojo hišo, kot nas opominja Prvo pismo Timoteju 5,8: »Če kdo za svojce, posebno za domače, ne skrbi, je zatajil vero in je slabši od nevernika.«

Če povzamemo, kaj pravi Sveto pismo o ravnanju z denarjem? Odgovor lahko povzamemo z eno samo besedo – modrost. Biti moramo modri s svojim denarjem. Moramo ga varčevati, a ne kopičiti. Lahko ga porabljamo, ampak preudarno in nadzorovano. Dajati ga moramo nazaj Gospodu, z veseljem in požrtvovalno. Svoj denar moramo porabljati, da pomagamo drugim, ampak preudarno in z vodenjem Božjega Duha. Ni narobe, če si bogat, narobe pa je, če imaš pretirano rad denar. Ni narobe biti reven, narobe pa je zapravljati denar za nepomembne stvari. Dosledno sporočilo Svetega pisma o ravnanju z denarjem je, da moramo biti modri.

EnglishPovratek na slovensko domačo stran

Kaj pravi Sveto pismo o upravljanju svojih financ?
Dajte to stran v skupno rabo: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries